Essays in empirical finance
Ampirik finansta makaleler
  1. Tez No: 613583
  2. Yazar: SÜLEYMAN SERDENGEÇTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Piyasası Likiditesi, Heterojen Beklentiler, İşlem Hacmi-Oynaklık İlişkisi, Kur Sıçrama Riski, Yüksek Frekanslı Analiz, FX Jump Risk, FX Liquidity, Heterogeneous Expectations, High-frequency Analysis, Volume-Volatility Nexus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, yüksek frekanslı veri kullanarak kur oynaklığı ve dinamiklerini inceleyen üç makaleden oluşmaktadır. İlk makalede, USDTRY paritesi oynaklığından sıçrama bileşeni ayrıştırılmış ve kur sıçramaları büyüklükleri ve frekansının sermaye akımları ile makroekonomik gösterge ve döviz kuru beklenti anketleri ile kur opsiyonlarından elde edilmiş heterojen beklenti göstergeleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları sermaye akımlarının, özellikle de tahvil-bono akımlarının kur sıçramalarının hem büyüklüğünü hem de frekansını anlamlı şekilde düşürdüğünü göstermektedir. Bununla beraber, kur sıçramalarındaki büyüklük ve frekansın kur ve enflasyon beklentilerindeki farklılaşmanın artışıyla anlamlı şekilde arttığını gözlemlemekteyiz. İkinci makalede, USDMXN, USDTRY ve USDZAR pariteleri için kur ve likidite sıçramalarının dinamikleri ve birbirleri ile olan etkileşimleri incelenmiştir. Çalışmada, kur getirilerindeki sıçramaların aynı periyottaki ortalama likidite ile anlamlı şekilde arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, piyasa risk ve likidite faktörleri ile makroekonomik veri açıklamalarının hem getiri hem de likidite sıçramalarını artırdığı gözlemlenmektedir. Üçüncü makalede bankaların günlük yabancı para karşılığı işlem hacimleri verisi kullanılarak işlem hacmi ve oynaklık ilişkisi incelenmektedir. Bu bağlamda, bankaların kendi aralarında veya yerli ve yabancı müşterileri ile gerçekleştirdiği spot, vadeli ve swap işlem hacimlerinin farklı işlem saatleri için ayrı ayrı hesaplanan kur oynaklıkları ile olan ilişkisi ele alınmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre işlem hacimleri ve oynaklık arasındaki pozitif eşanlı ilişki yerli müşterilerle olan spot işlemlerde ve yerel işlem saatleri ile yerel işlem saatlerinde gözlemlenmektedir. Ayrıca kur beklentilerindeki farklılaşmanın artmasıyla işlem hacmi ve oynaklık ilişkisinin güçlendiği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprise three essays that investigate foreign exchange market volatility and its dynamics using high frequency exchange rate data. In the first essay, we decompose the jump component of USDTRY exchange rate volatility and investigate association of jump frequencies and sizes with portfolio flows, carry trade activity and proxies for heterogeneous expectations derived from foreign exchange rate forecasts, currency options and forecasts for key macro-economic variables. The findings of the essay show that portfolio flows, particularly bond flows significantly reduce size and frequency of jumps. Moreover, we observe significant increases in jump size and frequencies with increasing dispersion in beliefs in future exchange rate level and CPI. In the second essay, we study the dynamics of return and liquidity jumps for USDMXN, USDTRY and USDZAR exchange rates. The findings of the essay show that the duration between consecutive return jump arrivals are significantly reduced by average liquidity level in the same period. Furthermore, arrival rates of both liquidity and return jumps are significantly affected by market-wide risk and liquidity factors and key macroeconomic news releases. In the third essay, we investigate the trading volume and volatility nexus for USDTRY exchange rate by using local banks' foreign exchange transaction volume data. In this context, foreign currency denominated spot, forward and swap transactions in with local and foreign customers and between each other for intraday realized volatility of different trading sessions. The findings of this study reveal that positive contemporaneous relationship between trading volume and volatility is evident for local customers and in local trading sessions. Moreover, dispersion in expectations for future foreign Exchange rate strengthens this relationship.