Fictional history or historical fiction: A comparison between historical women of Shakespeare and Philippa Gregory
Kurgusal tarih veya tarihsel kurgu: Shakespeare ve Philippa Gregory'nin tarihsel kadınları arasında bir karşılaştırma
- Tez No: 613593
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Gregory, Tarihyazımı, Kadın yöneticiler, Tarihi kurgu, Shakespeare, Gregory, Historiography, Female rulers, Historical fiction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tarih yazımının nesnelliği öteden beri tartışma konusu olagelmiştir. Tarihi eserlerin bakış açıları bu bağlamda yazıldıkları dönem bakımından analiz edilmelidir. Bu tezde, on altıncı yüzyılın oyun yazarlarından Shakespeare ve günümüz tarihi kurgu yazarlarından Philippa Gregory irdelenmiştir. Söz konusu yazarlar aynı dönemler üzerine çalışmış ve aynı karakterleri ele almış olmalarına rağmen farklı yaklaşımlar benimsemişlerdir. Shakespeare'in döneminde tarihyazımı maskülen erdemler çerçevesinde tanımlanırken, günümüzde Gregory kadınların tarih sahnesindeki genellikle ihmal edilmiş olan rollerini ortaya koymaktadır. Giriş Bölümü, Shakespeare'in ve Gregory'nin tarihyazımını ele alış şekilleri hakkında genel bir çerçeve sunar. Giriş Bölümü'nü takiben Shakespeare ve Gregory'nin eserlerinde ortak olarak işledikleri dört kadın karakter olan Anne Boleyn, Anne Neville, Aragonlu Katherine ve Anjoulu Margaret'e dair dört farklı bölüm gelir. Bu bölümler, söz konusu karakterlerin tarihi arkaplanını ve Shakespeare ile Gregory tarafından nasıl ele alındıklarını inceleyerek yazarların yaklaşımlarının tarihi olgularla tutarlılığını değerlendirir. Bu çalışma, Shakespeare'in VI. Henry 1.,2.,3. Bölümler, III. Richard ve VIII. Henry oyunlarının yanı sıra Gregory'nin Boleyn Kızı, Mahkum Prenses, Nehirlerin Kadını romanlarının yakın okuması ve Gregory'nin Beyaz Kraliçe, Kızıl Kraliçe, Kralyapanın Kızı eserlerinden ilham almış olan BBC dizisi Beyaz Kraliçe'nin kapsamlı analizine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectivity of history writing has always been a topic of discussion. The perspectives of historical works must be analysed in the face of the period in which they were written. This dissertation examines Shakespeare as a sixteenth-century dramatist of history plays and Philippa Gregory as a contemporary writer of historical fictions. They worked on the same periods and dealt with the same characters; however, they adopted different atittudes. In Shakespeare's time, historiography was defined by masculine virtues while Gregory today reveals the often neglected roles of women in the stage of history. The Introduction provides a general frame of Shakespeare's and Gregory's respective handling of historiography. The Introduction is followed by four different chapters about four female characters mutually handled by Shakespeare and Gregory in their works: Anne Boleyn, Anne Neville, Katherine of Aragon and Margaret of Anjou. The chapters provide a historical background of the characters and an analysis of how they were approached by Shakespeare and Gregory, evaluating the consistency of their attitudes with the historical facts. This study is based upon close reading of 1, 2, 3 Henry VI, Richard III, and Henry VIII plays by Shakespeare as well as The Other Boleyn Girl, The Constant Princess, The Lady of the Rivers by Gregory, and a comprehensive analysis of the BBC series White Queen inspired by Gregory's works The White Queen, The Red Queen and The Kingmaker's Daughter.