Sporda şiddet ve şiddetin medyada yeniden üretimi
Violence and media in sports, reconstruction of violence in media
  1. Tez No: 613608
  2. Yazar: ERTUĞRUL SIVAKCIGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, İletişim Bilimleri, Sociology, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Şiddet, Saldırganlık, Medya, Sport, Violence, Aggression, Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sporda şiddetin ortaya çıkmasına neden olan psikolojik, sosyolojik, ekonomik, kültürel, siyasi ve toplumsal etmenler gibi birçok etmen vardır. Bu etmenlerden en önemlileri, spor seyircisi ve kitle iletişim araçları olarak söylenebilir. Son yıllarda özellikle futbol sahalarında artış gösteren şiddetin taraftarlar arasında ötekileştirme, dışlanmışlık gibi etkileri de görülmektedir. Bu tezde, sporda şiddet konusu ele alınmakta ve bu doğrultuda futbolda şiddetin tezahürleri, ortaya çıkış nedenleri, kitle iletişim araçlarının şiddetin yeniden üretilmesi süreçlerindeki işlevi tartışma konusu edilmektedir. Bu tartışmada elde edilen verilerden yola çıkarak sporun amaçlarından olan Fair-play ruhunun zamanla ortadan kalkması olmuştur. Spor günümüzde şiddetle anılmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri de medya unsurudur. Medya, sporda şiddeti tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
There are many psychological, sociological, economic, cultural, political and social reasons that cause violence in sports. Among these, sports audience and mass media are among the most important factors. The effects of violence, which has increased especially in football fields in recent years, such as marginalization and exclusion among the fans are also seen. In this thesis, the issue of violence in sports is discussed and in this direction, the manifestations of violence in football, the reasons of its emergence and the function of mass media in the reproduction of violence are discussed. Based on the data obtained in this discussion, the fair-play spirit, one of the goals of the sport, has disappeared over time. Sports today is violently remembered. One of the main reasons for this is the media element. Media triggers violence in sports.