IB programlarının öğretmen ve idarecilerinin kültürlerarası farkındalık düzeylerine etkisi
The effect of international baccalaureate programs (IB) on theteachers and administrators' intercultural awareness level
  1. Tez No: 613607
  2. Yazar: TUĞBA ECE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ONUR CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası farkındalık, Uluslararası Bakalorya, kültürlerarası duyarlılık, ıntercultural awareness, International Baccalaureate, intercultural sensitivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, IB programlarının öğretmen ve idarecilerin kültürlerarası farkındalık düzeylerine etkisini ortaya çıkarmak; öğretmen ve idarecilerin bu bağlamda geliştirilmesi gereken yönlerinin neler olduğu; bu farkındalığı kazanmayı etkileyen faktörlerin neler olduğu üzerine bir çalışma yapmaktır. Öğretmen ve idarecilerde oluşan farklı kültürlere ait önyargıyı ortadan kaldıracak, bilgilendirici çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır. Araştırmada çalışma grubu, iki IB Okulundan öğretmenler, idareciler ve iki IB olmayan okuldan öğretmenler ve idarecilerden meydana gelmektedir. IB Okulunda toplam 46 öğretmen ve idareci, IB olmayan okullarda ise toplam 58 öğretmen ve idareci araştırmaya katılmıştır. Araştırma sonucunda IB idarecileri ve öğretmenleri ile IB okulunda çalışmayan idareciler ve öğretmenler arasında ―IB programlarının öğretmen ve idarecilerin kültürlerarası farkındalık düzeylerine anlamlı bir etkisi‖ olmadığı sonucuna varılmıştır. Buradan hareketle Uluslararası Bakalorya programlarının bu okullarda görev yapan öğretmenler ve idarecilerin kültürlerarası farkındalık düzeylerine anlamlı bir etkisi olmadığı söylenebilir. Böylece IB programlarının kültürlerarası farkındalık kazandırma çerçevesinde yeni bir model geliştirmesi gerekliliği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
IB teachers and administrators who do not have intercultural awareness may cause misleading students in IB programs. In this thesis, it is aimed to find the effects of IB programs on teachers' and administrators' intercultural awareness which improvements should be done in these terms; what factors prevent to gain this awareness; to terminate the bias on different cultures. And also it is aimed to observe NON-IB teachers and administrators with intercultural awareness competence. In this study, the working group consists of teachers and administrators from two IB schools; teachers and administrators from two non-IB schools. A total of 46 teachers and administrators in IB schools, and 58 teachers and administrators in non-IB schools participated in the research. As a result of the research, it was concluded that IB programs do not have a meaningful effect on the intercultural awareness levels of teachers and administrators among IB administrators and teachers; administrators and teachers who do not work in IB schools. From this point of view, it can be said that International Baccalaureate programs do not have a significant effect on the intercultural awareness levels of teachers and administrators working in IB schools. Thus, it is thought that IB programs should develop a new model within the framework of raising intercultural awareness.