Dispeptik yakınmalar nedeniyle endoskopi ünitesine başvuran hastalarda barret özefagus sıklığı: Endoskopik ve histopatolojik korelasyon
The incidence of barret ozephagus in patients admitted to endoscopy unit due to dyspeptic complaints: Endoscopic and histopathological correlation
  1. Tez No: 613614
  2. Yazar: YAVUZ EMRE PARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Barret özefagus, Dispepsi, Endoskopi, Gastroözefegeal reflü, Barret's Esophagus, Dyspepsia, Endoscopy, Gastroesophageal Reflux
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Barret Özefagus, distal özefagusta skuamöz epitelin, intestinal metaplazili kolumnar epitele dönüşmesidir. Barret Özefagus premalign bir lezyon olup özefagus adenokarsinomu gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Barret özefagusun kronik gastroözefageal reflü hastalığının bir komplikasyonu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu çalışmada dispeptik yakınmalar ile endoskopi yapılan hastalarda barret özefagus sıklığını belirlemek, endoskopik olarak barret olarak tanımlanan mukozadan alınan biyopsilerde histopatolojik olarak barret özefagus sıklığını araştırmak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne dispeptik şikayetlerle başvuran 18 yaşından büyük toplamda 41.268 hastanın endoskopik verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Endoskopik barret özefagus saptanan toplamda 840 hastadan alınan biyopsi örnekleri histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: 840 hastanın 367'si kadın, 473'ü (%56) erkek idi. Tüm hasta grubunda ortanca yaş 51 (17-91) idi. Hastaların 818'sinde kısa segment barret özefagus, 22'sinde uzun segment barret özefagus tespit edildi. Alkol kullanan, endoskopisinde HH ve özefajit saptanan hastalarda, barret özefagus prevalansı daha yüksek bulunmuştur. Barret özefagusun; yaş, cinsiyet ve semptom süresi ile pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır. Endoskopik olarak kısa segment barret özefagus saptanan hastaların 414'ünde (%50.6) histopatolojik barret özefagus saptanmıştır. Uzun segment barreti olan hastaların ise 9'unda (%40.9) patolojik barret özefagus saptanmıştır. Sonuç: Barret özefagus ülkemizde sanıldığından daha sık olarak gözlenmektedir. Barret özefagus tanısında doğruluk oranının artması için; endoskopik değerlendirme sırasında doğru alandan biyopsi alınması ve bu alınan biyopsi örneğinin gastrointestinal alanda uzman patologlar tarafından değerlendirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Barrett's esophagus is the condition in which squamous epithelium becomes to a metaplastic columnar epithelium in the distal esophagus. Barrett's esophagus is a premalign condition which plays a pivotal role in the development of esophageal adenocarcinoma. Barret esophagus is thought to be a complication of chronic gastroesophageal reflux disease. In this study, it was planned to determine the frequency of barrets esophagus in endoscopy patients with dyspeptic symptoms and to investigate the frequency of barrets esophagus histopathologically in biopsies taken from mucosa in which define as endoscopically barrets esophagus. Subjects and Methods: In this study, endoscopic data of 41.268 patients older than 18 years of age who were admitted Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Gastroenterology Clinic with dyspeptic complaints were evaluated retrospectively. Biopsy specimens from 840 patients with endoscopically defined as barret esophagus were evaluated histopathologically. Results: Of 840 patients, 367 (%44) were female and 473 (%56) were male. The median age was 51 (17-91) in all patients. Short segment barret esophagus was detected in 818 patients and long segment barret esophagus was detected in 22 patients. The prevalence of barret esophagus was found to be higher in patients who had alcohol and had HH and esophagitis on endoscopy. Barret's esophagus; age, sex and duration of symptoms were found to be positively related. Histopathological barrets esophagus was detected in 414 (%50.6) of the patients with endoscopic short segment barrets esophagus. In 9 patients (%40.9) with long segment barrets, pathological barrets esophagus was detected. Conclusions: Barret's esophagus is observed more frequently in our country than it is thought. In order to increase the accuracy rate in diagnosis of barret esophagus; during the endoscopic evalution, biopsy taken from correct area and the biopsy specimen should be evaluated by the pathologists specialized in gastrointestinal tract.