Stil ikonlarının modanın gelişim süreçlerine etkileri
The effect of style icons to the development processes of fashion
- Tez No: 613631
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Clothing Industry, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Moda, Stil, İkon, Fashion, Style, Icon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsanlar konuşmayı öğrenmeden önce dünyayı görerek öğrenmeye başlar. Görmeyi öğrenmeyle başlayan bu süreç, uygulamaya başlandığından itibaren başka bir deneyime dönüşür. Stil ikonları, hem sektörleri hem de toplumları etkileyerek, görünenin uygulamaya geçmesinde etkilidir. Günümüzde görselliğin öneminin artmasıyla ve farklı kuşakların bir arada yaşama zorunluğuyla birlikte ortaya eski ile yeninin karışımı çıkmaktadır. Bu sentezle birlikte etkileşim ve değişim bir döngü haline gelmektedir. Bu döngü ise, toplumları, sektörleri, iş hayatını, sosyal hayatı, siyaseti, tarihi kısacası tüm dünyayı kapsamaktadır. Moda, insan hayatına dokunan tüm alanlarda var olan bir olgudur ve stil, modanın olmazsa olmazıdır. Görselliğin öneminin arttığı bu dönemde de özgünlüğün ve farklı kültürlerin, benzer olanlardan daha uzun ömürlü olduğu hatta bazen zamansız olduğu görülmektedir. Önemli kimliklerin yaşamları, toplumları etkilediği gibi, sektörleri ve buna bağlı olarak alışkanlıkları da etkilemektedir. Etki ve tepki süreci değişimin ön adımıdır. Günümüzde eskisinden çok daha hızlı ilerleyen moda sektörü, bu hıza özgün ve farklı olan tüm kimliklerden, gelişimini ve ilerlemesini sürdürmek adına yararlanmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Humans start to discover the world by seeing before they start to talk. The process which starts by learning to see, evolves into a different experience from the moment it is started to be applied. Style icons have the effect of making the things which are seen to be executed by affecting both sectors and societies. Nowadays; with the increase of visuality and the obligation to live together with different generations, a mixture of old and new emerges. Interaction and transformation turn into a circulation with this synthesis and this synthesis covers societies, sectors, work life, politics, history, shorty it covers whole world. Fashion is a phenomenon which lives in everywhere that touches human life and style is the must have for the fashion. In this era where the importance of visuality has increased, it is seen that freedom and different cultures have a longer life -span, even timeless compared to the similar ones. The lives of important identities affect sectors as well as they affect society and in accordance with that they affect habits. Action and reaction process is the first step of the change. Fashion sector which advances faster than past will sustain this speed of growth and progress with the use of authentic and different identities.