Effect of some herbal essential oil supplementation to salmon trout fish diets on growth performance and meat traits
Bazı bitkisel esansiyel yağların alabalık rasyonlarına katılmasının büyüme performansı ve et kalitesi üzerine etkileri
- Tez No: 613656
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KONCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fishes, Essential Oils, Trout, Cinnamon, Oregano, Performance, Fishers
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, kekik ve tarçın esansiyel yağ (EY) ilavesinin alabalık (Oncorhynchusmykiss) rasyonlarına ilavesinin performans ve et kalitesi üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılmış ve deneme 50 gün sürdürülmüştür. Araştırmada, toplam 96 adet 20 g ağırlığında alabalık yavrusu 12 kontrollü laboratuvar havuzuna yerleştirildi. Balıklar sıcaklık ve su kalitesine uyum sağlamak amacıyla bir hafta adaptasyon yemlemesine tabi tutuldular. Bundan sonar deney başlatıldı ve su sıcaklığı (14-15 °C), oksijen miktarı her tank için 12.2 mg/litre idi ve su değişim sistemi 24 saat / gün çalıştı. Toplam 8 balık için her akvaryuma günde iki öğün yem (2.25 g) verildi. Muamele grupları: Kontrol grubu (ilave esansiyel yağ içermeyen grup), ve esansiyel yağ grupları için 1 kg ticari alabalık yavru yemi tartılmış ve yemlere 100 mg / kg kekik ve tarçın esansiyel yağları (EO) püskürtülmüştür. Çalışmada, performans özellikleri, yaşama gücü, tanklardaki haraketlilik, et özellikleri, kan bileşenleri ve et yağı antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Tarçın ve kekik EY eklenmesinin vücut ağırlığı, canlı ağırlık artışı, ve yem alımı üzerinde önemli bir etkisi yoktu. Yem dönüşüm oranı gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir. Gruplar arasında tanktaki balığın beslenmeye ve personele ilgisi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi yoktu. En iyi yaşama gücü oranı tarçın esansiyel yağ grubunda oldu. Tarçın ve kekik esansiyel yağlarının eklenmesi, karkas özelliklerini (kurumadde, protein, yağlar, kül, yağ aside içeriği) etkilemedi. Balık eti rengi (L*: parlaklık, a*: kırmızılık, b*: sarılık), pH, nem etin pişirme ve çözdürme kaybı üzerinde anlamlı bir etkisi yoktu. Muamelelerin kan lipid profile, glukoz, AST, ve ALT değerleri üzerine etkisi önemsiz olmuş ancak EY ilave edilen gruplarda kan toplam protein oranın kontrol grubundan önemli derecede düşük bulunmuştur. AnahtarKelimeler: Alabalık, Uçucuyağlar, Tarçın, Kekik, Performans, Karkas, Et kalitesi
Özet (Çeviri)
This experiment was conducted to determine effects of oregano and cinnamon essential oil (EO) supplementation to trout (Oncorhynchusmykiss) for 50 days on fish performance and meat quality. A total of 96 trout fish weighing 20 g were placed in 12 controlled laboratory ponds. The fish remained for one week for the purpose of adapting to the temperature and water quality. After that, the experiment started and the water temperature was (14-15 ° C), the amount of oxygen was 12.2 mg/litre for each tank and the water exchange system worked 24 hours/day. Each aquarium containing 8 fish (2.25) was given two meals daily. To prepare of experimental diets, control diet (no supplementation), and for essential oil groups, 1 kg feed was weighed and 100 mg/kg oregano and cinnamon essential oil (EO) sprayed on feeds. Performance traits, livability, activity in tanks, meat traits, blood components and meat fatty antioxidant activity were determined. The addition of cinnamon and oregano EO did not have a significant effect on body weight, weight gain and feed intake. Feed conversion ratio had a significant difference between groups. There was no statistical significant effect among the groups in terms of movement of fish in tank to interest to feeding and for staff.The best survival rate was in the cinnamon essential oil group. The addition of essential oils of cinnamon and oregano did not affect the characteristics of the carcass traits and chemical analyzes of fish meat (dry matter, crude protein, fats, ash and fatty acid content). No significant difference were observed fish meat color (L*: lightness, a*: redness, b*: yellowness), pH,cooking and thawing loss.No significant effect was recorded in the blood lipid profile, glucose, AST and ALT,butin the EO supplemented groupsserumlipid total protein ratio was lower than control group.