Alternatif bir kamusal alan olarak webloglar: Kadınların blog yazma deneyimleri
Weblogs as a public sphere: Women's blog writing experiences
  1. Tez No: 613657
  2. Yazar: SERAY ULUSOY SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA KUBİLAY KAMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, kamusal alan, internet, bloglar, yeni medya, Gender, public sphere, internet, blogs, new media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan bloglar; fikirlerin ve deneyimlerin paylaşıldığı bir e-günlük görüntüsü çizmekle birlikte her türlü bilginin, gündeme ilişkin gelişmelerin kişilere ulaştırıldığı, toplumsal olayların yorumlandığı yeni bir iletişim mecrası olmaktadır. Özellikle günlük yazma edimine benzerliği, blogları kadınların kendini rahatça ifade edebildiği bir alan haline getirmektedir. Bu çalışmanın temel amacı kadın blog yazarlarının blogosfer deneyimine yönelik algısını ve bu deneyimin bir tür feminist karşıt kamusal alana dönüşme potansiyelini sorgulamaktır. Bu temel amaç çerçevesinde 12 blogger kadınla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak yapılan bu çalışmada; kadınların blog ortamında kendilerini nasıl ifade ettikleri, ne amaçla blog yazdıkları ve blogalanı ziyaret ettikleri, bloglarda etkileşim için kullandıkları ortamları irdelenmiştir. Çalışma sonucunda blogların özellikle etkileşimsellik özelliği nedeniyle, kadınlar için alternatif bir kamusal alan olarak değerlendirilebileceği, erişime açık günlük olma özelliğiyle birlikte kadınları kamusal ile özel alan arasında başka bir mekânda konumlandırdığı ve bu sınırları bulanıklaştırdığı görülmektedir. Bunun yanında blog sayfalarında kadınlar gündelik hayatlarını içerik üreticisi olarak paylaşırken; blogların maddi olanak yaratma ve sosyalleşen kadınlara kendini özgüvenle ifade etme fırsatı sunduğu anlaşılmıştır. Ataerkil kültürlerde erkeklere ait olarak görülen bilişim teknolojilerine ilişkin becerilerin, sanılanın aksine kadınlara uzak olmadığı ve bu becerilerin blog sayfaları yazarken gelişmeye devam ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Blogs; increasingly popular in recent years; besides appearing as an e-diary which ideas and experiences have been shared; also has been a field that current issues are shared with people; and also social events are being discussed. Especially its similarity with the writing act makes it a sphere that women express themselves easily. The common purpose of this study is questioning the women bloggers' perception about the blogosphere experience and the transformation potential of this experience to a feminist opposing public sphere. By the way of using in-depth interview technique with 12 blogger women; this study examines how women describe themselves in blogs; why they write blogs and visit blogosphere, and the ambiance they use for interaction in blogs. In the results of this study, especially because of the interaction feature of blogs; they can be evaluated as an alternative public sphere for women; also for being an available open diary, they position the women between the public and private sphere and blur these borderlines. Besides these features; it appears while women are sharing their daily lives as a content makers in blog pages; writing blogs is an oppurtinity for gaining money and describing themselves confidently. Contrary to popular belief that skills about IT technologies are belong to men in patriarchal cultures; it seems that it doesn't really far from women and these skills keep going to improve while writing blogs.