136 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1215-1222/M.1800-1807) (s.1-103)
The transcription and evaluation of Ayntab Sheria Record/Registry numbered 136 (H.1215-1222/AD.1800-1807) (1-103)
- Tez No: 613659
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer'iyye Sicili, Ayntab, Mahkeme, Kadı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı devletini inceleme açısından çok önemli kaynakardır. Bu siciller sayesinde Osmanlı idaresindeki bir şehrin sosyal, siyasi, iktisadȋ, askerȋ vs. tarihi ile alȃkalı önemli bulgular elde edilir. Bu nedenlei bu belgeler tam olarak incelenip değerlendirilmeden Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasȋ, iktisadȋ, adlȋ vs. durumu hakkında doğru bilgilere ulaşmak mümkün değildir.“ 136 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi (H.1215-1222/M.1800-1807) (s.1-103)”isimli bu tezimiz, özellikle Gaziantep şehir tarihinin aydınlatılmasına ve daha sonra şehir tarihi çalışan diğer araştırmacılara önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca transkripsiyonu yapılan belgelere tek tek özet yazılarak okuyucuya kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Sheria Records are the main sources for researching and city history in Ottoman Empire. Importent evidence like social, political, economic, military history etc. for any city wich is under conduct of Ottoman Empire is gained. For that reason, it is impossible to reach true imformation about social, political, economic, forensic situation etc. without these registries which is in position history mirror. This thesis which is called as transcription and evaluation of Ayntab Sheria Record/Registry Numbered 136 (H.1215-1222/AD.1800-1807 ) (1-103) will provide important contribution to lighting city's and for other researches who study city history. There is also a summary for each transcripted documents in order to facilitate undertanding for the readers. Key word: Ottoman Empire, Sheria Record/Registry, Ayntab, Court, Kadı