Doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye uygulaması
The effects of foreign direct investment on economic growth: The Application of Turkey
- Tez No: 613680
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KUMRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Foreign Direct Investments, Economic Growth, Time Series Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde 1996-2018 yılları arasında Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeye etkileri incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, doğrudan yabancı yatırımların tanımı ve öneminden bahsedilip yabancı yatırım belirleyicilerine yer verilmektedir. Doğrudan yabancı yatırımları açıklamaya yönelik teorik yaklaşımlarla birlikte büyüme teorileri dahilinde ekonomik büyümenin dinamikleri anlatılmaktadır. İkinci bölümde, ilk olarak dünyada doğrudan yabancı yatırımların gelişimine yönelik göstergeler bazında analiz yapılmaktadır. Yabancı yatırımlara yönelik izlenen politikalar dönemler itibariyle ele alınarak Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım göstergeleri üzerinden bir değerlendirme yapılmaktadır. Üçüncü bölümde ise yöntem, veri seti ve ekonometrik model ile ilgili bilgiler verilmektedir. Çalışmada kullanılan model tahmin edilerek tahmin sonuçları değerlendirilmektedir. Çalışmanın amacı, ilgili yıllarda doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeye etkilerinin sorgulanmasıdır. Çalışmada En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi ile zaman serisi analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre; gayri safi sabit sermaye yatırımları ve doğrudan yabancı yatırım çıkışlarının ekonomik büyümeye etkisi anlamlı sonuçlar vermekte, doğrudan yabancı yatırım girişleri ve işgücüne katılım oranının ekonomik büyüme üzerindeki sonuçları ise anlamsız sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Between the years 1996-2018 are studied in this thesis, the effects of the economic growth of direct foreign investments in Turkey. The study consists of three parts. In the first part, the definition and importance of foreign direct investments are mentioned and foreign investment determinants are mentioned. The theoretical approaches to explaining foreign direct investment as well as the dynamics of economic growth within the theories of growth are explained. In the second part, firstly, analysis is made on the basis of indicators for the development of foreign direct investments in the world. Foreign investment policies followed for periods as Turkey is done by taking out an assessment of foreign direct investment indicators. In the third part, information about method, data set and econometric model is given. Estimation results are evaluated by estimating the model used in the study. The aim of this study is to investigate the effects of foreign direct investments on economic growth in the related years. In this study, time series analysis was performed with Least Squares (OLS) method. According to the results of the analysis; the effect of gross fixed capital investments and foreign direct investment outflows on economic growth gives meaningful results.