Abdominal histerektomi yapılan olgularda preoperatif profilaktik sefazolin dozunun arttırılmasının cerrahi alan enfeksiyonuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of preoperative prophylactic cefazoline dose increase on surgical field infection in patients underwent abdominal hysterectomy
  1. Tez No: 613725
  2. Yazar: SIDIKA AYDAN TANIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, Abdominal histerektomi, Antibiyotik profilaksisi, Surgical site infection, Abdominal hysterectomy, Antibiotic prophylaxis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Abdominal Histerektomi Yapılan Olgularda Preoperatif Profilaktik Sefazolin Dozunun Arttırılmasının Cerrahi Alan Enfeksiyonuna Etkisinin Araştırılması Amaç: Günümüzde sık uygulanan jinekolojik prosedürlerden biri olan abdominal histerektomi operasyonu sonrası görülen cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) önemli bir mortalite ve morbidite sebebidir. Çalışmamızda preoperatif dönemde profilaktik uygulanan farklı sefazolin dozlarının Pfannenstiel kesi ile benign nedenli abdominal histerektomi yapılan hastalarda gelişen CAE oranlarına etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2014 ve Haziran 2018 tarihleri abdominal histerektomi yapılan 1484 hastanın bilgileri taranak yapıldı. Sonuç olarak çalışmaya; dışlama kriterleri değerlendirildikten sonra, benign nedenli Pfannenstiel kesi ile histerektomi yapılan 785 olgu dahil oldu ve 60 olguda CAE saptandı. İstatiksel analizler için SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanıldı. Bulgular: Profilaksi için farklı sefazolin dozları kullanılan grupların özellikleri benzerdi. Profilaktik 1 gr sefazolin dozu alan hastaların %8.4'ünde, profilaktik 2 gr sefazolin dozu alan hastaların ise %6.8'inde CAE'ye rastlandı. Fakat iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.403). Sonuç: Histerektomi öncesi antibiyotik profilaksisinin gerekliliği tartışmasız kabul görmektedir. Çalışmamızda farklı sefazolin profilaksi dozların benign nedenli yapılan histerektomiler sonrası gelişen CAE üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Preoperative Prophylactic Cefazoline Dose Increase on Surgical Field Infection in Patients Underwent Abdominal Hysterectomy Objective: Surgical site infection (SSI) after abdominal hysterectomy, which is one of the most common gynecologic procedures, is a major cause of postoperative mortality and morbidity. The aim of this study was to investigate the effect of different doses of prophylactic cefazolin on the rate of SSI in patients undergoing abdominal hysterectomy with Pfannenstiel incision. Material and Method: The study was conducted at Health Sciences University Etlik Zubeyde Hanim Obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital by screening 1484 patients' data between January 2014 and June 2018. As a result; after exclusion criteria were evaluated, 785 patients who underwent benign induced hysterectomy with Pfannenstiel incision were included and SSI was found in 60 cases. SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) was used for statistical analysis. Findings: The characteristics and preoperative findings of the patients in the different dose prophylaxis groups were similar. SSI was found in 8.4% of patients receiving prophylactic 1 g cefazolin dose and 6.8% of patients receiving prophylactic 2 g cefazolin dose. But there was no statistically significant difference between the two groups (p = 0.403). Conclusion: Antibiotic prophylaxis before hysterectomy is undoubtedly accepted. In this study, it was concluded that different doses of cefazolin prophylaxis did not create a statistically significant difference on SSI after benign induced hysterectomy.