Açıklanamayan infertilite tanısı ile in vitro fertilizasyon programına alınan hastalarda uygulanan gonadotropin salgılatıcı hormon agonist ve antagonist protokollerinin gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
comparison of pregnancy rates of GnRH agonist and gnrh antagonist protocols in patients with unexplained infertility
  1. Tez No: 613728
  2. Yazar: ONUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR DİLBAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, GnRH agonist protokol, GnRH antagonist protokol, in vitro fertilizasyon, yardımcı üreme teknikleri, GnRH agonist protocol, GnRH antagonist protocol, unexplained infertility, in vitro fetilization, assited reproductive techniques
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada açıklanamayan infertilite tanılı hastalara uygulanan gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonist protokol ile antagonist protokolün IVF sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mayıs 2007 ile Ocak 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Kliniği'nde açıklanamayan infertilite tanısı ile tedavi alan 696 açıklanamayan infertilite tanısı almış hasta dahil edildi; bu hastaların 368 (%52.9) tanesine GnRH agonist protokol uygulandı“Grup I”olarak, 328 (%47.1) tanesine GnRH antagonist protokol uygulandı“Grup II”olarak değerlendirildi. Hastaların klinik sonuçları veri tabanından alınarak retrospektif olarak SPSS programı ile değerlendirilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmaya 696 adet hasta dahil edildi. Bu hastaların 45'i (%6,7) zayıf, 310'u (%46,2) normal kilolu ve 316'sı (%47,1) fazla kilolu idi. Hastaların 469 tanesi daha önce hiç gebe kalmamıştı. Hastaların 17 (%2,4) tanesinde siklus iptali gerçekleşti. Siklus iptali GnRH antagonist protokol uygulanan hastalarda anlamlı derecede (p=0.014) daha yüksek izlendi. Folikül sayısı, toplanan oosit sayısı ve matür oosit sayısı arasında gruplar arasına fark izlenmedi. 3. gün hasta serum estrodiol(E2), folikül stimüle edici hormon(FSH) ve lüteinleştirici hormon(LH) seviyeleri açısından gruplar arasında fark izlenmedi, ancak tedavide uygulanan doz ve gün sayısı arasında anlamlı fark izlendi ve agonist protokolde anlamlı derecede yüksek saptandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların 144 tanesinde (%20,7) embriyo transferi yapılamadı. Embriyo transferi yapılamayan hastaların 60 tanesinde total fertilizasyon başarısızlığı(TFF) ve 84 tanesinde embriyo gelişim yetersizliği(EGY) geliştiği tespit edildi. GnRH agonist protokol uygulanan ve embriyo transferi yapılan 291 (%79,1) hastanın 158 (%54,3) tanesinde gebelik izlenmedi, 23 (%7,9) tanesinde kimyasal gebelik izlendi, 110 (%37,8) tanesinde ise klinik gebelik izlendi. Klinik gebelik izlenen hastaların 103 (%93,6) tanesinde intra uterin(IU) gebelik izlendi. GnRH antagonist protokol uygulanan ve embriyo transferi yapılan 261 (%79,1) hasta mevcuttu. Bu hastaların 140 (%53,8) tanesinde gebelik izlenmedi, 21 (%8,1) tanesinde kimyasal gebelik, 99 (%38,1) tanesinde ise klinik gebelik izlendi. Klinik gebelik izlenen hastaların 95 (%96) tanesinde IU erken gebelik izlendi. Hastanın tedavi protokolündeki değişim IVF sonuçlarını ve klinik gebelik oranlarını etkilemediği gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada açıklanamayan infertilite tanısıyla IVF tedavisi alan ve GnRH agonist, antagonist protokolü uygulanan hastalarda gebelik sonuçları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Aım: The aim of this study was to evaluate the effect of GnRH agonist protocol and GnRH antagonist protocol on IVF results in patients with unexplained infertility Method: Between May 2007 and January 2019 the patients who were treated in the Reproductive Therapy Clinic of Health Sciences University Ankara Etlik Zübeyde Hanim Hosipital were retrospectively evaluated adan analyzed using SPSS program. Results: Six hundred ninty six patients were included in this study. Of these patients, 45 (%6,7) were lean, 310 (%46,2) were normal weight and 316 (%47,1) were overweight. 469 patients had never been pregnant before. Cycle cancellation occurred in 17 (%2,4) patients. Cycle cancellation was significantly higher in patients treated with GnRH antagonist protocol (p=0.014). There was no difference between the groups in terms of follicle count, oocyte count and mature oocyte count. 3. day, there was no difference between E2, FSH and LH. However, there was a significant difference between the dose and number of days in the treatment. GnRH agonist protokol was significantly higher. Embryo transfer could not be performed in 144 (20,4) of the patients included in the study. Of the patiens, 60 had total fertilization failure(TFF) and 84 had EGY. Of the 297 (%79,1) patients who underwent GnRH agonist protocol and embryo transfer; 158 (%54,3) had no pregnancy, 23 (%7,9) had chemical pregnancy and 110 (%37,8) had clinical pregnancy. Early IU pregnancy was observed in 103 (%93,6) of the patients. There were 261 (79.1) patients who underwent GnRH antagonist protocol and underwent embryo transfer. Pregnancy was not observed in 140 (%53,8) of these patients. 21 (%8,1) had chemical pregnancy, 99 (%38,1) had clinical pregnancy. Early IU pregnancy was 95 (%96). The change in the treatment protocol did not affect IVF results and clinical pregnancy rates. Conclusion: In this study, no statistically significant difference was found in terms of pregnancy outcomes in patients who were treated wih IVF for unexplained infertility and who underwent GnRH agonist, GnRH antagonist protocol.