Açıklanamayan infertilite olgularında IVF ve ICSI sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of İVF and icsi outcome in unexplained infertility cases
- Tez No: 525995
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CINCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İn vitro fertilizasyon, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, açıklanamayan infertilite, In vitro fertilization, intracytoplasmic sperm injection, unexplained infertility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÜYTE alanında dünyada yaygın olarak uygulanan iki yöntem, konvansiyonel IVF ve ICSI'dir. Ancak günümüzde ICSI, erkek faktörü tanısı dışında da liberal şekilde kullanımı artmış ve eleştiri konusu haline gelmiştir. Hatta kullanım oranının yüksekliği ülkemizde Avrupa verileri ile kıyaslandığında inanılmaz düzeydedir. Bu tezin amacı, ülkemizde şu ana kadar bu iki yöntemi kıyaslayan bir çalışma olmaması nedeniyle somut veriler ortaya koyarak, uygulayıcılara yol gösterecek bir kılavuz oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Gelecek ÜYTE Merkezi'ne başvuran ve ÜYTE programına alınan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenip“açıklanamayan infertilite”olguları çalışmaya dahil edilmiştir. Kadın yaşı >42, OPU günü elde edilen KOK sayısı 0,05). Sonuç olarak konvansiyonel IVF tekniği, ÜYTE endikasyonu olan“açıklanamayan infertilite”tanısı almış infertil çiftlerde; maliyet etkinlik, uygulama kolaylığı, zaman kazandırması nedeniyle tercih edilebilir. Klinik gebelik hızı ve abortus hızının ICSI ile benzer olmasının yanısıra, doğan bebeklerin kısa ve özellikle uzun vadede karşılaşma olasılıkları olan epigenetik değişiklik, genomik imprinting gibi risklerin de göz önüne alınması uygulanacak tekniği seçerken hem klinisyen hem de embriyolog tarafından dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Two currently available techniques available throughout the World are conventional IVF and ICSI. The extended use of ICSI in non-male factor infertility cases has been scrutinized. Rate of ICSI in all ART cycles is at an incredible level in our country compared to Europe. Since there is not any publication from Turkey so far comparing this two ART techniques, we aimed to reveal concrete data and contribute in establishment of a guide for the practitioners. The medical records of the patients presenting Gelecek IVF Center with the complaint of difficulty in childbearing between were reviewed and couples with a diagnosis of unexplained infertility were included in the study. Exclusion criteria were: woman age>42, number of COCs0,05). In conclusion, being a low cost, easy to perform, time saving technique, conventional IVF should be the choice of technique for patients diagnosed with unexplained infertility. In addition to providing comparable clinical pregnancy rate and abortion rate, the potentially higher risk of epigenetic changes and imprinting disorders should be concerned by the clinicians and the embriyologists while choosing the ART technique.