Futbol hakemlerinde iletişim ve beden dili eğitiminin hakemlik becerilerine etkisi
The effect of body language and communication skills training program on football referee skills
- Tez No: 613794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemi, İletişim Becerisi, Beden Dili, Hakemlik Becerileri, Football Referee, Communication Skills, Body Language, Refereeing Skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı il ve aday futbol hakemlerine uygulanan iletişim ve beden dili eğitimin programının, hakemlik becerilerinden sürekli kaygı, zihinsel dayanıklılık, kendine güven, problem çözme ve iletişim becerileri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Kontrol gruplu öntest-sontest deneme modeli ile gerçekleştirilen araştırma, 52'si deney grubu ve 50'si kontrol grubu olmak üzere 102 denek üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada deneysel işlem olarak hakemlere 11 oturumda gerçekleştirilen iletişim ve beden dili eğitim programı uygulanmıştır. Bu esnada kontrol grubunda herhangi bir deneysel işlem gerçekleştirilmemiştir. Çalışmada problem çözme envanteri, zihinsel dayanıklılık envanteri, hakemlik güven envanteri, iletişim becerileri ölçeği ve sürekli kaygı ölçeği öntest ve sontest olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsız örneklem t testleri kullanılmıştır. Verilerin analizlerine göre deneysel işlem sonrasında il ve aday futbol hakemlerinin zihinsel dayanıklılık, iletişim becerileri, hakemlik güven algıları ve problem çözme becerilerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte deneysel işlem sonrasında; sürekli kaygı puan ortalamalarının gruplara göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Tüm bu yönleriyle deney grubunda uygulanan iletişim ve beden dili eğitimi programının il ve aday futbol hakemlerinin güven, zihinsel dayanıklılık, iletişim ve problem çözme becerileri açısından etkili olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak gelecekte iletişim becerileri eğitim programının hakemlik becerilerinde ve davranışları üzerinde sağladığı değişimin olası katkıları konusunda uygulamalı ve karma modelli araştırmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of body language and communication skills training program on trait anxiety, mental endurance, self confidence, problem solving and communication skills applied to provincial and candidate football referees. The study was carried out on 102 subjects, 52 of whom were experimental group and 50 of which were control group. In the meantime, no experimental procedure was performed in the control group. In this study, problem solving inventory, referee confidence inventory, communication skills scale and trait anxiety scale were applied twice as pretest and posttest. In order to analyze the data, dependent and independent sample t tests were used. According to the data analysis, mental durability, communication skills, referee confidence perceptions and probes of provincial and candidate referees after experimental procedure. There was a significant difference in process solving skills in favor of the experimental group. However, after the experimental process, the mean scores of trait anxiety did not show a significant difference between the groups. In this respect, the communication and body language education program applied in the experimental group was found to be effective in terms of trust, mental endurance, communication and problem solving skills of provincial and candidate referees. Based on the results of the study, it has been suggested that applied and mixed model research should be conducted on the possible contribution of changes in the communication skills training program on refereeing skills and behaviors in the future.