13-15 yaş futbolcularda pliometrik antrenmanların bazı motorik ve teknik parametreler üzerine etkisi
The effect of plyometric training on some motoric and technical parameters in 13-15 age soccer players
- Tez No: 613814
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Kuvvet, Pliometrik Antrenman, Football, Strength, Plyometric Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı düzenli olarak uygulanan futbol antrenmanlarına ek olarak sekiz hafta süreyle yapılan pliometrik antrenmanların genç futbolcuların bazı motorik ve teknik parametreleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya, Konyaspor Altyapı Futbol Okulu'nda eğitim gören, yaşları 13-15 arasında değişen toplam 25 gönüllü erkek (13 deney, 12 kontrol) futbolcu katılmıştır. Deney grubunu oluşturan sporculara düzenli olarak uygulanan futbol antrenmanlarının yanı sıra 8 hafta, haftada 2 gün ve 30 dakika pliometrik antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan sporcular ise normal futbol antrenmanlarına devam etmişlerdir. Sporcuların performansla ilgili bazı motorik ve teknik özelliklerini belirlemek amacıyla tüm katılımcıların çalışma öncesi ve sonrası yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı belirlenmiş ayrıca dikey sıçrama, durarak uzun atlama, T çeviklik testi, 20 metre sürat, sürat dripling testi ve Mor- Christian şut yetenek test ölçümleri alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 22.0 IBM istatistik paket programı kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığı belirlemek için bağımsız gruplarda t testi, ön test ve son test değerlerinin karşılaştırılmasında ise paired simple t testi kullanılmıştır. Verilerin ortalama ve standart sapmaları verilmiş ve araştırmada anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre deney ve kontrol grupları ön test-son test değerleri karşılaştırıldığında, çalışma başlangıcında sadece dripling değerlerinde anlamlı bir fark görülürken, 8 hafta sonunda çeviklik, şut ve dripling değerlerinde deney grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak düzenli futbol antrenmanlarına ek olarak uygulanan pliometrik antrenmanların futbolcuların bazı motorik ve teknik özelliklerine olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of regular plyometric training on some motoric and technical parameters of young soccer players in addition to regular soccer training. A total of 25 male volunteers (13 training group, 12 control group) aged between 13-15 studying at Konyaspor Infrastructure Soccer School participated in the study. The training group followed an 8-weeks, 2 days a week and 30 minutes plyometric training program in addition to the regular soccer training. The control group players continued their normal soccer training. In order to determine some motoric and technical characteristics of the players, age, height, body weight of all participants were recorded before and after the study. Also vertical jump, standing long jump, T agility test, 20 meter sprint, speed dripling test, and Mor-Christian shot ability test measurements were taken. SPSS 22.0 IBM statistical package program was used to evaluate the data obtained within the scope of the research. In order to determine the difference between the groups, t test was used in independent groups and paired sample t test was used to compare the pre-test and post-test values. According to the research findings when the pre-test and post-test values of the training and control groups were compared, only a significant difference was observed in the dribbling values at the beginning of the study, but at the end of 8 weeks there was a statistically significant difference in agility, shot and dribbling values in favor of the training group (p 0.05). As a result, it can be said that plyometric training applied in addition to regular soccer training has positive effect on some motoric and technical characteristics of soccer players.