Yeni doğan bebeklerde dış kulak anatomisi ve varyasyonları
External ear anatomy and variations in newborn infants
- Tez No: 613836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA FAZLIOĞULLARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anomali, auricula, morfometri, yenidoğan, Anomaly, auricula, morphometry, newborn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Her bir dış kulak şekli, boyutu ve yönelimi parmak izi kadar eşsizdir. Bu nedenle normal kulak boyutlarının, pozisyonunun ve simetrisinin bilinmesi işitme cihazı tasarımı, cerrahi rekonstrüksiyonlar, cinsiyet, yaş ve etnikle ilgili veri bankaları üretilebilmesi, çoklu teşhis ve adli işlemler için referans bilgi sağlanması açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda dış kulağın anatomik yapısı konjenital anomalilerin ve sendromların klinik tanısında da önemli rol oynar. Bu çalışmamızda yenidoğan auricula'sının morfometrik boyutlarını belirlemeyi ve karşılaşılan anomali tiplerini sınıflandırmayı amaçladık. Çalışmaya İşitme Tarama testi için getirilen 550 yenidoğan dahil edildi. Auricula'ya ait yükseklik, genişlik, cephalo-auricular mesafe ve auricula-cephalic açı ölçümleri yapıldı. Ölçümlerde dijital kumpas ve cetvel, açı ölçümlerinde goniometre kullanıldı. Yenidoğanların %52,70'i erkek %47,30'u kız ve yaş otalaması 3,34 gündü. Auricula yüksekliği sağda ortalama 36,45mm ve solda ortalama 36,39 mm olarak tespit edilmiştir. Auricula genişliği sağda ortalama 23,52 mm ve solda ortalama 23,82 mm olarak bulunmuştur. Auriculo-cephalic açı sağda ortalama 6,340 ve solda ortalama 6,400 saptanmıştır. Çalışmamızda aynı zamanda auricula'da rastlanan anomaliler de değerlendirilmiş, sağda 96 ve solda 103 anomali tespit edilmiştir. Anomaliler kendi aralarında malformasyonel ve deformasyonel anomaliler olarak sınıfladırılmıştır. Malformasyonlardan en çok Ear tag'a rastlanırken deformasyonlardan en çok Conchal crus tespit edilmiştir. Yenidoğanlarda dış kulağın normal yapısının iyi bilinmesi; plastik cerrahi, cinsiyet ayrımı ve kimlik tespitinde oldukça önemlidir. Karşılaşılan anomali çeşitlerinin ayırt edilmesi, ilerleyen dönemlerde alınması gereken önlemler ve gerekli olabilecek cerrahi müdahaleler için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Each external ear shape, size and orientation are as unique as fingerprints. Therefore, knowing normal ear sizes, position and symmetry is important in terms of hearing aid design, surgical reconstructions, producing data banks related to gender, age and ethnicity, and providing reference information for multiple diagnoses and forensic procedures. The anatomical structure of the external ear also plays an important role in the clinical diagnosis of congenital anomalies and syndromes. In this study, we aimed to determine the morphometric dimensions of newborn auricle and to classify the anomaly types encountered. 550 newborns who were brought for the Hearing Screening Test were included in the study. Height, width, cephalo-auricular distance and auricula-cephalic angle measurements of auricle were measured. Digital caliper and ruler were used for measurements and goniometer was used for angle measurements. 52,70% of the newborns were male, 47.30% were female and the mean age was 3.34 days. Auricle height was 36.45 mm on the right and 36.39 mm on the left. Auricle width was 23.52 mm on the right and 23.82 mm on the left. The auriculo-cephalic angle was 6,340 on the right and 6,400 on the left. In the present study, 96 anomalies on the right and 103 anomalies on the left were detected in the auricle. The anomalies were classified as malformational and deformational anomalies among themselves. Ear tag was the most common malformation and Conchal crus was the most common deformation. To know the normal structure of the external ear in newborns; plastic surgery, gender discrimination and identification is very important. Distinguishing the types of anomalies encountered is important for the precautions to be taken in the future and surgical interventions that may be required.