Raket sporlarında rölatif yaş etkisinin incelenmesi
Investigation of relative age effect in racket sports
- Tez No: 613856
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: rölatif yaş etksi, raket sporları, yetenek seçimi, relative age effect, racket sports, talent identification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, ülkemizde 2018 yılında aktif olarak müsabık spor hayatlarına devam eden raket sporcuları arasındaki rölatif yaş etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Yaşları 5 ile 85 arasında değişen 17134'ü badminton (7849 kadın ve 9285 erkek), 13606'sı masa tenisi (5164 kadın ve 8442 erkek), 182'si squash (71 kadın ve 111 erkek) ve 26554'ü tenis (12380 kadın ve 14174 erkek) olmak üzere toplamda 57476 raket sporcusu çalışmada değerlendirilmiştir. Sporcular doğum ayları esas alınarak dört gruba ayrılmıştır (Q1=Ocak-Mart; Q2=Nisan-Haziran; Q3=Temmuz-Eylül; Q4=Ekim-Aralık). Oluşturulan gruplardaki yanlılıkları tespit etmek için Chi-square goodness-of-fit testleri kullanılmıştır. Her branştaki her yaş grubu hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca rölatif yaş etkisindeki muhtemel cinsiyet farklarını görebilmek için analizler iki cinsiyet için ayrı ayrı tekrarlanmıştır. Grupları birbirleriyle karşılaştırmak için, Odds Ratios (OR) ve 95% Confidence Intervals (95% CIs) kullanılmıştır ve her bir çeyrek bir diğeri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tüm raket sporcuları arasında, istatistiksel olarak anlamlı ölçüde Q1 grubunun lehine dağılım yanlılıkları tespit edilmiştir (χ²=1007.301, df=3, p=.000). Branş bazında ise badminton, masa tenisi ve tenis sporcuları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilirken (sırasıyla; χ²=332.791, df=3, p=.000; χ²=152.970, df=3, p=.000; χ²=546.360, df=3, p=.000), squashta benzer bir durum söz konusu değildir (χ²=2.408, df=3, p=.492). Cinsiyet bağlamında da tüm raket sporcuları ve her bir branş ayrı değerlendirildiğinde Q1 grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı benzer sonuçlar tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'de 2018 yılında aktif olarak müsabık spor hayatlarına devam eden raket sporcuları arasında rölatif yaş etsinin gözlendiğini ortaya koymaktadır. Konuya dair alan yazındaki önerilerle birlikte antrenörlerin yetenek seçimi ve antrenman planlanması bağlamında rölatif yaş etkisini göz önünde bulundurmaları gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the present study was to investigate relative age effect among competitive racket sports players in Turkey in 2018. Method: A total of 57476 racket sports players ages 5 to 85 were evaluated in the study. Of 57476 players, 17134 were badminton (7849 female and 9285 male), 13606 were table tennis (5164 female and 8442 male), 182 were squash (71 female and 111 male) and 26554 were tennis (12380 female and 14174 male) players. Players were divided into four quartiles by their birth months (Q1=January–March; Q2=April–June; Q3=July–September; Q4=October–December). Chi-square goodness-of-fit tests were used to investigate birth month distributions among quartiles. Each age category was evaluated separately and as a whole to determine bias in each sport. Furthermore, each analysis was repeated for both genders to define possible differences between genders. Additionally, Odds Ratios (OR) and 95% Confidence Intervals (95% CIs) were used to compare quartiles with each other. Results: As a whole, statistically significant distribution bias favoring Q1 was determined among racket sports players (χ²=1007.301, df=3, p=.000). Furthermore, statistically significant distribution biases were determined in badminton, table tennis and tennis (χ²=332.791, df =3, p=.000; χ²=152.970, df=3, p=.000; χ²=546.360, df=3, p=.000, respectively), while there was no such bias in squash (χ²=2.408, df=3, p=.492). With regard to gender, statistically significant biases favoring Q1 were determined in badminton, table tennis and tennis for both genders. Conclusion: The present study shows statistically significant relative age effect among competitive racket sports players in Turkey in 2018. Along with several suggestions proposed in the relevant literature, coaches are suggested to take relative age effect into consideration in talent identification and periodization processes.