Sünnette kamu maliyesi (Sahîhayn örneği)
Public finance in the sunnah (Sahîhayn example)
- Tez No: 613887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSETTİN KIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, kamu maliyesi, beytülmâl, zekât, ganimet, fey, cizye, humus, Sunnah, public finance, baitülmâl, zakat, ghanimat, fey, jizyah, humus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışma, Sahîhayn'daki ilgili rivayetler bağlamında Hz. Peygamber'in sünnetinde kamu maliyesini konu almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; Sahîhayn'da kamu maliyesi konusunun işlenişi değerlendirilmektedir. İkinci bölümde; Hz. Peygamber devrindeki kamu maliye teşkilatı ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde; kamu maliyesinin gelirleri olan zekât, ganimet, fey ve cizye, bu gelirlerin şartları ve ayrıntılarını beyan eden sünnet ekseninde incelenmektedir. Dördüncü bölümde; kamu maliyesinin Kur'an tarafından bildirilen harcama yerleri, sünnetin bunları beyanı ve yine sünnete dayanan maliye harcamaları tetkik edilmektedir. Beşinci ve son bölümde ise; Hz. Peygamber'in kamu maliye uygulamalarında ortaya koyduğu prensiplerden bazıları tespit edilmeye çalışılmaktadır. Sahîhayn'daki kamu maliyesiyle ilgili rivayetler alınarak; Kur'an-ı Kerîm ayetleri, tefsir, hadis, fıkıh ve tarih kaynakları ile bu konu üzerine yapılmış diğer çalışmalar yardımıyla Hz. Peygamber'in konu hakkındaki sünneti anlaşılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with public finance in the sunnah of the Prophet in the context of the relevant narrations in Sahîhayn. In the first part of the study; in Sahîhayn, the process of public finance is evaluated. In the second part; the public finance organization in the period of the Prophet is revealed. In the third part; zakat, ghanimat, fey and jizyah, which are the revenues of public finance, are examined in the axis of sunnah declaring the conditions and details of these revenues. In the fourth part, the parts of the Qur‟an related to public finances, the sunnah explain and the expenses based on the Sunnah are examined. In the fifth and last part, some of the principles that the Prophet put forward in public finance practices are tried to be determined. Reports about public finances in Sahîhayn have been taken into consideration; through the The Qur‟an verses, tafsir, hadith, fiqh, and other sources on the subject it is tried to understand the sunnah of the Prophet on the subject.