Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde yatan psikotik ve psikotik olmayan hastalarda tekrarlayan yatışların karşılaştırılması
Comparison of rehospitalisations in psychotic and non-psychotic patients in the Psychiatric Clinic of Cukurova University Faculty of Medicine
- Tez No: 613888
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Döner Kapı Fenomeni, Psikotik, Tekrarlayan Yatış, revolving door phenomenon, psychotic, recurrent hospitalization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri kliniğinde yatarak sağaltım gören psikotik olan ve olmayan olguların tekrarlayan yatış oranlarının belirlenmesi, tekrarlayan yatışlar açısından sosyodemografik ve klinik değişkenlerin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 01.07.2013-30-06.2017 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri kliniğinde yatarak sağaltım gören tüm hastalar retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar psikotik olan ve olmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu hastalardan oluşturulan gruplar sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmaya dahil edildiği yatışla beraber 18 ay içinde birden fazla yatışı olan hastalar tekrarlayan yatış; 3 ve üzeri yatışı olan hastalar döner kapı fenomeni olarak kabul edilmiştir. Tekrarlayan yatışı ve döner kapı fenomeni olan olgular diğerleri ile sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 903 hastanın yaş ortalaması 40,02 ± 14,31 idi. Hastaların çoğunluğu kadın (% 64,5), evli (% 57,3), çocuklu (59,8), ilköğretim ve üstü düzeyde eğitim aldığı (% 91), çalışmadığı (% 76,3), kentte yaşam sürdüğü (% 93), aile ile yaşadığı (%95,7) bulunmuştur. Hastalık ana tanıları en sık 'Depresyon Bozuklukları' (%35,3), 2. Sıklıkta 'Şizofreni ve psikoz ile giden diğer bozukluklar'(%18,2), 3. Sıklıkta 'Bipolar ve ilişkili bozukluklar' (%17,8) bulunmuştur. Tüm hastaların %38,7'i psikotik, %61,4 psikotik olmayan grupta olduğu görülmüştür. Tüm hastaların %24'ünü tekrarlayan yatışları olan hastalar, % 6,9'unu döner kapı fenomeni hastaları oluşturmuştur. Tekrarlayan yatışı olan hastaların %36,4'ü psikotik olan grupta, % 63,6'sı psikotik olmayan grupta olduğu görülmüştür. Psikotik hastaların %22,7'sinin, psikotik olmayan hastaların %24,8'inin tekrarlayan yatışı olduğu görülmüştür. Psikotik olan ve olmayan hastalar arasında yatış sayıları açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç: Tekrarlayan yatışta etkili olan çok sayıda faktör vardır. Psikotik bulgu varlığı bu faktörlerden sadece biridir. Bu faktörlerin tümünün değerlendirildiği ileriye dönük, psikoz varlığının ölçeklerle değerlendirildiği, geniş hasta sayısına sahip izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the rates of recurrent hospitalizations of psychotic and non-psychotic patients who were treated as inpatients in the psychiatry clinic of Çukurova University Medical Faculty and to compare sociodemographic and clinical variables in terms of recurrent hospitalizations. Method: All patients who were hospitalized in the psychiatry clinic of Cukurova University Medical Faculty between July 1, 2013 and June 30, 2017 were included in the study retrospectively. The patients were divided into two groups as psychotic and non-psychotic. The groups were compared in terms of sociodemographic and clinical variables. Patients with and more than one hospitalization within 18 months of period are considered as recurrent hospitalisation and patients with a hospitalization of 3 or more were considered as a revolving door phenomenon. Cases with recurrent hospitalization and revolving door phenomenon were compared with others in terms of sociodemographic and clinical variables. Results: The mean age of the 903 patients included in the study was 40,02 ± 14,31 years. The majority of the patients were female (64,5%), married (57,3%), have children (59,8), received primary and higher education (91%), was unemployed (76,3%), and lived in the city (93%), lived with the family (95,7%). The most common diagnoses were 'Depression Disorders' (35,3%), 2nd frequency 'Schizophrenia and other disorders with psychosis' (18,2%), 3rd frequency 'Bipolar and related disorders' (17,8%). 38,7% of all patients were in the psychotic group and 61,4% were in the non-psychotic group. 24% of all patients had recurrent hospitalizations and 6.9% of patients had revolving door phenomena. It was seen that 36,4% of the patients with recurrent hospitalization were in the psychotic group and 63,6% were in the non-psychotic group. It was seen that 22,7% of psychotic patients and 24,8% of non-psychotic patients had recurrent hospitalization. There was no significant difference between psychotic and non-psychotic patients in terms of number of hospitalizations. Conclusion: There are many factors that are effective in recurrent hospitalization. The presence of psychotic symptoms is only one of these factors. There is a need for prospective follow-up studies that evaluate all of these factors and assess the presence of psychosis with scales and have a large number of patients.