Üniversitelerin tenis oynayan beden eğitimi ve spor bölümü öğrencilerinin özgüven düzeylerinin yaşam doyumu ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of self-confidence levels of physical education and sports department playing at universities on life satisfaction and quality of life
  1. Tez No: 613895
  2. Yazar: YASEMİN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Özgüven Düzeyi, Yaşam Doyumu, Yaşam Kalitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Confidence Level, Life Satisfaction, Quality of Life, Department of Physical Education and Sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada tenis oynayan Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencileri özelinde, üniversite öğrencilerinin özgüven düzeyleri ile yaşam doyumu ve yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. İlişkisel tarama modelinin tercih edildiği araştırmaya 114 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Anketler yüz yüze olarak öğrencilere ulaştırılmıştır. Anket formu Kişisel Bilgi Formu, Özgüven Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda katılımcıların özgüven düzeyleri ile yaşam doyumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca yaşam doyumu düzeylerinin öğrencilerin spor geçmişlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı katılımcıların genel sağlık durumları ile cinsiyet, sınıf, yaş ve spor geçmişleri arasında da anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether there is a significant relationship between the levels of self-confidence and life satisfaction and quality of life of the students of the Department of Physical Education and Sports playing tennis. Relational screening model was preferred and 114 participants were included in the study. Survey data were obtained by questionnaire method. The questionnaires were delivered to the students face to face. The questionnaire consists of four parts: Personal Information Form, Self-Confidence Scale, Satisfaction with Life Scale and Quality of Life Scale. As a result of the research, it was found that there was a positive significant relationship between the self-confidence levels and life satisfaction of the participants. In addition, it was found that life satisfaction levels did not differ significantly according to the sports background of the students and there was no significant difference between the general health status of the participants and gender, class, age and sports background.