Ecology in Turkey & the relation to contemporary art
Türkiye'de ekoloji & çağdaş sanat ilişkisi
  1. Tez No: 613926
  2. Yazar: AYŞE AHUNUR ÖZKARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik sanat, çevresel, doğa, değişim, ekosistem, Ecological art, environmental, nature, change, ecosystem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Ekolojik sanat, tüm canlılara ve yaşam ortamlarına ekosistem ilkelerini uygulayarak dünyayı, kaynaklarını, ekolojisini korumak, iyileştirmek, canlandırmak ve sürdürülebilir kılmayı hedefleyen bir sanatsal uygulamadır. Postmodern sanatın hakim olduğu yıllarda dünyada, 1960'lardan itibaren başlayarak siyasal, toplumsal ve kültürel alandaki radikal değişimlerle birlikte kendini ağırlıklı olarak göstermeye başlamıştır. Ekolojik sanatın gelişimi, içinde bulunduğu politik, ekonomik, kültürel ve toplumsal ögelerle yakından bağlantılıdır ve dünyada çağdaş sanat uygulamalarının önemli bir parçası olmuştur. Ekolojik sanat Türkiye'de, arazi sanatı, yeryüzü sanatı, çevresel sanat, kültürel miras olan doğal malzemelerle geleneksel sanat uygulamaları, ekolojik meselelere odaklanan ve mesaj içerikli proje ve eserlerle çağdaş sanatın bir parçası olmuş; fakat dünyadaki diğer örnekleriyle karşılaştırılınca hedeflenen miktarda ve çeşitte uygulama henüz hayata geçememiştir. Sosyal sorumluluk projeleri, kamusal alanlarda ekolojiyi iyileştirecek ıslah projeleri, işbirliği ile yapılan icatların sayısı henüz yok denebilecek kadar azdır. Doğal malzeme ile çalışan sanatçılar için de olanaklar kısıtlanmış, rezervler oldukça zengin olmasına rağmen imkanların çoğu devre dışı bırakılmıştır. Türkiye'de ekolojik sanatın yaygınlaşması, sözü edilen politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel düzenlemelerde yapılacak köklü ve bütünsel iyileştirme çalışmaları ve ekolojik sanatın bu bütünsellik içindeki yerinin daha net tanımı ile mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Ecological art is an artistic practice that aims to protect the world, its resources, ecology and improve, revive and sustain it by applying ecosystem principles to all living things and living environments. Starting around the world from the 1960's, when postmodern art dominated, ecological art began to show itself mainly with radical changes in the political, social and cultural areas. The development of ecological art is closely linked to the political, economic, cultural and social elements, and has now become an important part of contemporary art practices in the world. Ecological art in Turkey has it's form in land art, earthworks, environmental art, traditional art practices which is part of the cultural heritage, projects and artworks having strong messages with a focus on ecological issues, all have become part of the contemporary art scene. However, in comparison with other examples in the world, the desired amount and variety of works have not yet been implemented. Social responsibility projects, reclamation projects that will improve ecologies in public areas and inventions that are made through cooperations are very few. Although the reserves are quite rich, most of the facilities are disabled and opportunities are restricted for artists working with natural materials. In Turkey, the dissemination of ecological art, as previously mentioned, is possible through drastic improvements and a holistic approach to political, economical and social regulations and within this totality having a more precise definition of the place of ecological art.