Hasta kabul sistemi simülasyonu ve İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi'nde uygulanması
Patient acceptance system simulation and application in the Faculty of Dentistry of İstanbul University
- Tez No: 614033
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUDUN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta Kabul Sistemi, Bekleme Süreleri, Simülasyon, Kuyruk, Hastane Yönetimi, Diş Hekimliği
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Hastaların sağlık hizmetlerine dair yaşadıkları en önemli sorunlardan birisi de muayene olabilmek için kuyruklarda geçirdikleri uzun sürelerdir. Bu çalışmanın amacı İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı kliniklerine müracaat eden hastaların muayene olabilmek için geçirdikleri bekleme sürelerinin (hasta kayıt için bekleme, hasta kayıt, muayene için bekleme, muayene, röntgen kayıt için bekleme, röntgen kayıt, röntgen çektirmek için bekleme, röntgen dağıtım için bekleme) incelenmesidir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için, ilk olarak 15 gün süre ile ilgili kliniklerde hastaların bekleme ve servis sürelerine ilişkin veriler toplanmıştır. Daha sonra elde edilen bu veriler derlenerek, ProModel for Windows 1.05 simülasyon yazılımında fiili durumu gösterecek şekilde, sistemin simülasyon modeli kurulmuştur. Son olarak kurulan model üzerinde hastaların kuyruklarda toplam 60 dakikanın altında beklemesi hedef seçilerek, sistemin optimizasyonu üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems that patients encounter is having to spend a long time waiting in queues. The purpose of this study is to research into the reasons and consequencess of the periods of time patients, who apply to the clinics of the chairs of Oral Diagnosis and Radiology of The Faculty of the Dentistry of Istanbul University, have to spend waiting ( time spent waiting to be recorded, to be examined, being examined, time spent waiting to be recorded for in X-Ray, being recorded then being X-Rayed and finally waiting to receive the X-Ray ) To do this, firstly data concerning the waiting and service time of the patients of the relevant clinics was gathered over a period of 15 days. Then the gathered data was compiled on the ProModel for Windows 1.05 simulation programme with the aim of establishing a simulation model in order to regard the current situation in the relevant clinics. Finally the established model was improved to optimise the system in order to enable patients to wait for a total period of 60 minutes and no more. Keyword: Patient Acceptance System, Waiting Time, Simulation, Queue, Hospital Management, Dentistry