Jinekolojik muayene ile SMEAR ve HPV DNA testi yapılacak kadınlarda anksiyete yönetimi
Anxiety management in women with SMEAR and HPV DNA testing by gynecological examination
- Tez No: 614039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE KOCAMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri hemşireliği, Jinekolojik muayene, Anksiyete, Müzik uygulaması, Bilgilendirme, Psychiatric nursing, Gynecological examination, Anxiety, Music, information
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Jinekolojik muayene öncesi kadınların anksiyete düzeyi artmaktadır. Anksiyete yönetimine yardımcı olmak hemşirelerin görevi kapsamındadır. Bu araştırma, jinekolojik muayene ile smear ve HPV DNA testi yapılacak kadınların anksiyete düzeyine bilgilendirme ve müzik uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 14.06.2017-31.08.2017 tarihleri arasında İstanbul'da bir Aile Sağlığı Merkezin'de Smear ve HPV DNA tarama testi uygulanabilecek kadınlarla yürütülmüştür. Randomize kontrollü, pre-post test desende deneysel bir çalışmadır. Çalışmaya alınması uygun olan kadınlar randomize edilerek sırayla, herhangi bir girişimde bulunulmayan kadınlar kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubundaki kadınlardan ilk gruba bilgilendirme, ikinci gruba kadının tercih ettiği müziği dinletme uygulaması yapılmış, üçüncü gruba bilgilendirme ve kadının tercih ettiği müziği dinletme uygulaması birlikte kullanılmıştır. Bu çalışmanın verileri demografik ve jinekolojik özellikleri içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu, Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS programı kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada One-way ANOVA, grup içi karşılaştırmalarında t testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Jinekolojik muayene ile rahim ağzı kanser tarama testi öncesi kadınların işlem öncesi anksiyete puanı ortalamasının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kadınların işlem sonrası durumluk anksiyete puanı ortalamasının işlem öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı bulunmuştur (p=0,001). Tüm gruplardaki kadınların grup içi işlem öncesi anksiyete düzeyinin işlem sonrası azaldığı (p=0,001) ancak gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı saptanmamıştır (p>0,05). Katılımcıların geri bildirimlerine bakıldığında diğer gruplara göre hem bilgilendirme, hem de müzik uygulaması yapılan gruptaki kadınların çoğunun (%96,3; n=29) uygulamadan memnun kaldığı belirlenmiştir. Bilgilendirme ve müzik uygulamasının yararlı (%93; n=28), rahatlatıcı (%89,7; n=27) olduğu anlaşılmıştır. Jinekolojik muayene sürecinde anksiyete yönetiminde müzik ve bilgilendirme yönteminin etkili ve pratik olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anxiety level of women increases prior to gynecological examination. It is a part of the nurses' duties to help manage the anxiety. This study was conducted in an effort to assess the efficacy of“informing”and“music”on the anxiety level of the women who will undergo gynecological examination as well as smear and HPV DNA investigation. The study was carried out between 14/06/2017- 31/08/2017 at a Family Health Centre in Istanbul, in women who were eligible for smear and HPV DNA screening test. This is a randomized-controlled experimental study in pre-post pattern. The women who were eligible for the study were randomized to form the women control group to which regular procedures would be applied. The first group of women in the experiment group were informed, the second group were made to listen to their favorite music and the third group were both informed and made to listen to their favorite music. The data of this study was gathered by employing the“semi-structured interview form”which included demographic and gynecological characteristics and“State-Trait Anxiety Inventory”(STAI). NCSS program was used for statistical analyses. While intergroup comparison employed One-way ANOVA, intragroup comparison used T Test. The study revealed that the pre-procedure anxiety score average of the women was at medium level prior to the gynecological examination and cervical cancer screening test. It was found out that post-procedure state-anxiety score average of the women decreased significantly statistically, in comparison to the pre-procedure (p=0,001). The anxiety level of the women in all groups reduced after the procedure, as compared to the pre-procedure (p=0,001). However, the difference between the groups was not statistically significant (p>0,05). Considering the feedback of the women, majority of the women (96,5%; n=29) in the group, to which both informing and music application was performed, was satisfied, in comparison with other groups. It was understood that information and music application were useful (93%; n = 28) and comforting (89.7%; n = 27). In the gynecological examination process, music and information method in anxiety management can be used effectively and practically.