Reel sektörün finansallaşma eğilimi: Türkiye imalat sanayi örneği
Financialization trend of the real sector: The case of Turkish manufacturing industry
  1. Tez No: 614103
  2. Yazar: UĞUR ÇINARDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA DÖNMEZ ATBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansallaşma, Makroekonomik Belirsizlikler, Finansal Varlıklar, İmalat Sanayi, Hissedar Değeri Uyumlaştırması, Financialization, Macroeconomic Uncertainities, Financial Assets, Manufacturing Industry, Shareholder Value Orientation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışma kapsamında finansal serbestleşme sonrası dönemde, Türkiye imalat sanayi firmalarının finansallaşma eğilimleri incelenmiştir. 1989-2016 yılları arasında TCMB tarafından yayımlanan imalat sanayi sektör bilançoları verileri ile İSO tarafından en büyük 500 sanayi kuruluşu için yayımlanan yıllık dergilerdeki veriler incelenmiştir. Finansal serbestleşme sonrası dönemde, Türkiye imalat sanayi firmalarının sabit sermaye stokunun zayıflamış ve finansal varlık payları artış göstermiştir. Türkiye imalat sanayi firmalarının zayıflayan kâr oranları sonucunda, firmalar kısa vadeli dış finansman kullanımları gerçekleştirmiştir. Türkiye imalat sanayinin finansal faaliyetleri sonucu elde ettiği finansal gelirler ile dış finansman kullanımlarından doğan finansal ödemeler kapsamında reel sektör ile finansal piyasalar arasındaki iki yönlü ilişki ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada finansal varlık paylarına, firma borçluluğuna, Türkiye imalat sanayinin değişen gelir yapısına ilişkin erişilen bulgular, reel sektörün finansallaşması kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, financialization trend of the Turkish manufacturing industry were examined in the period after financial liberalization. The data of sector balance sheets of the manufacturing industry published by the CBRT between the years of 1989 and 2016 and the data of annual journals published by the ICI for the largest 500 industrial organizations were analyzed. The capital stock of Turkish manufacturing firms has been weakened and the share of financial assets has been increased after the financial liberalization. As a result of the weakening profit rates of Turkish manufacturing industry firms, the firms turned to short-term external financing. The two-way relationship between real sector and financial sector were revealed regarding the financial income arising from financial activities of Turkish manufacturing industry and financial payments arising from the use of external financing. In this study, the findings of financial asset shares, firm indebtedness and the changing income structure of Turkish manufacturing industry were evaluated within the context of the financialization of the real sector.