Türk İş Hukukunda özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi
Temporary employment relationship through private employment agencies within Turkish Labor Law
- Tez No: 614170
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Geçici iş ilişkisi, meslek edinilmiş geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu, geçici işveren, esnekleşme, atipik iş ilişkisi, üç taraflı iş ilişkisi, Temporary employment relationship, temporary agency work, private employment agencies, user undertaking, flexibility
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler ile haberleşme, ulaşım ve sanayileşme hız kazanmış, bu durum küreselleşmeyi beraberinde getirmiştir. Küreselleşme sürecinde, işverenler üzerindeki maliyet baskısı artmış ve rekabet koşulları sertleşmiştir. İş hukukunun değişen dünyaya ayak uyduramadığı ve esnekleşmesi gerektiği ifade edilmiş, bunun sonucunda atipik iş ilişkileri ortaya çıkmıştır. Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi de atipik iş ilişkilerinden biridir. Kurum hukukumuza ilk defa 4857 sayılı İş Kanunu'nun 7. Maddesinin 6715 sayılı Kanun ile değiştirilmesi ile girmiştir. Düzenleme yapılmadan önce hukukumuzda yeterince tartışılmamış, bu durum düzenleme ile amaçlanan hedeflerin ulaşılabilirliği hakkında soru işaretleri doğurmuştur. Keza düzenleme metni, aceleyle ve özensiz hazırlanmış görünmekte metindeki hatalar; metnin anlaşılmasını zorlaştırmakta ve hukuki sorunlara davetiye çıkarmaktadır. Ancak düzenlemede, geçici iş ilişkisine dair olumlu olduğunu düşündüğümüz hükümler de bulunmaktadır. Bunlar, geçici iş ilişkisi kurulabilecek hallerin tahdidi olarak belirtilmesi, her bir halin süre sınırı ile sınırlandırılması, geçici iş ilişkisi kurulması yasak olan hallerin hükme bağlanması ve taraflara eşit davranma yükümlülüğü getirilmesidir.
Özet (Çeviri)
With the recent developments in science and technology; communication, transportation and industrialization gained momentum and this situation brought globalization. During the globalization process, cost pressure on employers has increased and competition conditions became fierce. It was stated that labor law could not keep up with the changing world and needed to be more flexible and as a result different business relations has emerged. Temporary employment through private employment agencies is one of these atypical employment relationships. The institution has entered our law for the first time by the replacement of Employment Act No. 4857's Article 7 with the Act No. 6715. The regulation has not been adequately discussed in our law before it was made, and this has raised questions about the attainment of the objectives intended by the regulation. Likewise, the text of the Act appears to be hastily and inelaborately prepared; it makes the text difficult to understand and invites legal problems. However, there are provisions in the regulation that we think are positive about the temporary employment relationship. These provisions include; specifying as a limitation of situations in which temporary employment relationship can be established, limitation of each situation with a time limit, identifying cases where temporary employment is prohibited and the introduction of obligation of equal treatment.