Karizmatik liderliğin iş tatminine etkisindeki lider-takipçi etkileşimi ile örgütsel vatandaşlık davranışının aracı rolü
The role of organizational citizenship behavior with leader-follower interaction between charismatic leadership and job satisfaction
- Tez No: 614175
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karizmatik Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Tatmini, Lider – Takipçi Etkileşimi, Charismatic Leadership, Organizational Citizenship behavior, Job Satisfaction, Follower Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada karizmatik liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde lider-takipçi etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışının aracılık rolü araştırılmıştır. Bu amaçla Diyarbakır'daki kamu kurumlarında çalışan 600 kişiden anket ile veri toplanmıştır. Araştırmada öncelikle ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Bu amaçla keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri ile güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ardından araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla yapısal eşitlik modeli kurulmuş ve analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi neticesinde karizmatik liderliğin iş tatminini, lider-takipçi etkileşimini ve örgütsel vatandaşlık davranışını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Lider-takipçi etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışının da iş tatminini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Aracılık rolünü araştırmak için Sobel testi yapılmıştır. Sobel testi neticesinde karizmatik liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde lider-takipçi etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışının kısmi aracılık rolü bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Aracılık rolü analiz bulgularının literatüre önemli katkılar sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of charismatic leadership on job satisfaction, mediation of leader-follower interaction and organizational citizenship behavior was investigated. For this purpose, data were collected from 600 people working in public institutions in Diyarbakır. First of all, the construct validity and reliability of the scales were tested. For this purpose, reliability analysis, exploratory and confirmatory factor analyzes were performed. The structural equation model was then established and analyzed to test the research hypotheses. As a result of the analysis of the structural equation model, it was found that the charismatic leadership had a positive effect on job satisfaction, leader-follower interaction and organizational citizenship behavior. It has been determined that leader-follower interaction and organizational citizenship behavior have a positive effect on job satisfaction. The Sobel test was conducted to investigate the role of mediation. As a result of Sobel test, it was found that leader-follower interaction and organizational citizenship behavior had a partial mediation role in the effect of charismatic leadership on job satisfaction. It is believed that the intermediary role analysis findings will contribute significantly to the literature.