Yenilikçi sosyal medyanın bankacılık sektörüne etkisini araştırmaya yönelik bir çalışma
Research on the impact of innovative social media on the banking sector a study
  1. Tez No: 614233
  2. Yazar: AYŞE VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Yenilik, Banka, Social media, Innovation, Bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma yenilikçi sosyal medya araçlarının bankacılık sektöründe tüketicinin davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. İçinde bulunduğumuz çağda işletmelerin ayakta kalabilmek için yenilikçi sosyal medya araçlarını en etkin biçimde kullanmaları gerekmektedir. Ürün, süreç, pazarlama, hizmet gibi yöntemlerini de geliştirmeleri işletmelerin uzun süre ayakta kalabilmelerini sağlar. Bu açıdan bakıldığı zaman yenilikçi sosyal medyanın tüketicileri nasıl etkilediği sorusunu önemli bir konu haline gelmiştir. Araştırmanın ana kütlesi olarak Manavgat'ta ikamet eden 18 ve üzeri yaşındaki kişileri kapsamaktadır ve anket yoluyla sorular sorularak gerçekleştirilmiştir. Toplamda 430 anket yapılmış olup bazı anketlerde tutarsız cevaplar tespit edildiğinden 400 anket değerlendirilmiştir. Tüketicilerden alınan cevaplara göre araştırmaya katılanların aylık gelirlerine, eğitim durumlarına ve bankaların yapmış olduğu yenilikleri kullanma gerekçelerine göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Buna göre aylık gelir, eğitim durumu ve bankaların yapmış olduğu yenilikleri kullanma gerekçesinin, tüketicilerde bankaların sosyal medya kullanımının etkisini hissetmekte etkili bir değişken olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal how innovative social media tools affect consumer behavior in the banking sector. In order to survive, businesses need to use innovative social media tools in the most effective way. Developing methods such as product, process, marketing and service ensures that the enterprises can survive for a long time. From this perspective, the question of how innovative social media affects consumers has become an important issue. The main population of the study consists of people aged 18 and over who live in Manavgat, and the questionnaire was conducted by asking questions. A total of 430 questionnaires were conducted and 400 questionnaires were evaluated as inconsistent answers were detected in some questionnaires. According to the answers received from the consumers, no statistically significant difference was found between the groups when compared to the monthly income of the participants, their educational background and the reasons for using the innovations made by the banks. Accordingly, it was concluded that monthly income, education level and the rationale for using the innovations made by banks are not an effective variable in sensing the effect of banks' social media usage on consumers.