İnsan kaynaklarına verilen hizmet içi eğitimin kişisel performans algısına etkisi: Bir ilaç firmasında uygulama
The effect of in-service training on human resources on personal performance perception: Application in a pharmaceutical company
- Tez No: 614232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KÜRŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim, Kişisel Performans, İşletme Verimliliği, In-service Training, Personal Performance, Business Efficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Firmalar, çalışanlarının kişisel performanslarının sürekli üst seviyede olmasını ister; kişisel verimlilik artışı işletme kârlılığını da üst seviyelere çıkarır ve işletmenin devamlılığını sağlar. İşletme açısından yaşamsal öneme sahip bu seviyeyi sağlayacak en önemli argümanlardan birinin“eğitim”olduğu varsayılabilir. Profesyonel yönetim anlayışına sahip işletmeler, çalışanlarına işe başlarken firma ve iş tanıtımını sağlayarak olası hataların önüne geçmek ve başlangıçta doğabilecek kazaları önlemek için oryantasyon eğitimi; sonrasında da gelişmeler ve değişimler karşısında çalışanlarının hep hazır halde olmasını sağlayarak verimliliği üst düzeyde tutabilmek için de“hizmet içi eğitim”verir. Bu tez çalışmasının amacı, medikal sektöründe faaliyet gösteren çalışanların aldıkları eğitimlerle performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve verimliliği sağlayacak algılamaların neler olduklarının belirlenmesidir. Eğitim ve performans arasında pozitif yönde olduğu düşünülen bu ilişkinin sağlanabilmesi için verilen eğitimin kişiler üzerindeki etkileri ve sonuçları incelenmiştir. Araştırma verileri anket yönetimi ile toplanmış ve çok değişkenli veri analizleri yoluyla analiz edilmiştir. Bir ilaç firmasına bağlı 450 çalışan üzerinde uygulanan çalışmada, oryantasyon ve hizmet içi eğitimin, kişisel ve toplam performansa etkisi araştırılmıştır. Yapılan tez çalışmasında; a) eğitim ihtiyacının belirlenmesi ve yapılacak eğitimin verimliliğinin analizi b) hizmet içi eğitimin kişisel performansa etkisi c) hizmet içi eğitimin kurumsal verimliliğe etkisi araştırılmıştır. Eğitim zamanı ve ihtiyacı doğru belirlendiğinde ve doğru eğitimlerle verilmesi doğrultusunda verilecek hizmet içi eğitimin çalışanların bireysel performansını olumlu artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies wish their employees' personal performance to be consistently high and increased personal productivity maximizes business profitability and ensures business continuity as well. It can be assumed that“education”is one of the most important arguments to provide this level of vital importance for the enterprise. Businesses with a professional management approach provide orientation training to prevent employees from starting mistakes and business promotion to their employees also to prevent accidents that may occur in the beginning and in-service training in order to keep productivity at the highest level by ensuring that its employees are always ready in the face of developments and changes. The aim of this study is to determine the relationship between the trainings and performances of the employees in the medical sector and to determine the perceptions that provide efficiency. The effect and result of the education given to individuals were examined in order to provide this positive relationship between education and performance. Research data were collected by questionnaire method and analyzed by multivariate data analysis. In this study, the effect of orientation and in-service training on personal and total performance was investigated on 450 employees of a pharmaceutical company. In the thesis, those were investigated; a) determining the need for training and analyzing the efficiency of the training b) the effect of in-service training on personal performance c) The effect of in-service training on institutional productivity. It has been concluded that in-service training improves the individual performance of the employees positively when it is provided in line with the right training and determining the time and need of training.