Yöneticilerin algılanan iletişim becerilerinin çalışanların performansına etkisi
The effects of perceived communication skills of managers on employee performance
  1. Tez No: 614234
  2. Yazar: SÜLEYMAN DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGEN OKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, İletişim Becerileri, Çalışan Performansı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çok yoğun bir rekabetin yaşandığı, iş mükemmeliyeti, kalite, verimlilik gibi kavramların çok sık duyulduğu iş dünyasında sorumluluk ve kendine özgü bir işletmecilik fonksiyonu olarak değerlendirilen yönetim, iletişimi ön planda tutmalıdır. Yani yönetim fonksiyonlarının doğru bir şekilde sürdürülebilmesi ve istenilen sonuca ulaşılabilmesi sağlıklı bir iletişim sistemiyle mümkün olmaktadır. Ayrıca örgütün yaşamını sürdürebilmesi için kendi içinde ve çevreyle sürekli iletişim içinde bulunması gerekmektedir. Özellikle yöneticiler, işletmelerinin ve kendilerinin kişisel hedeflerine ulaşabilmeleri, iş dünyasında rekabet ve verimliliklerini artırmak için iletişime daha fazla önem vermek zorundadırlar. Bu çalışmada Isparta, Antalya, Budur ve Afyon illerindeki ilaç firmalarındaki tıbbi mümessillerin yöneticilerinin algılanan iletişim becerilerinin çalışanların performansına etkisi incelenmiştir. Çalışmada anket yöntemi kullanılarak katılımcılara yaş, cinsiyet, mesleki deneyim gibi demografik soruların yanı sıra Maçin (2010)'in çalışan ve yönetici ölçeğinden uyarlanan performans ölçeği uygulanmıştır. Faktör ve çoklu regresyon analizi yapılarak sonuçlar SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların performansına ilişkin sonuçlarda cinsiyet, yaş ve mesleki deneyim tecrübelerinin istatistiki olarak bir anlam ifade etmediği görülmüştür. İletişim becerileri ve çalışan performansı arasında yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre %33,7-71,5 arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Management, which is regarded as a responsibility and a unique business function, must give more importance to the concept of communication in the business world, where intense competition is experienced and concepts such as business excellence, quality and efficiency are frequently heard. In other words, it is possible to maintain the management functions correctly and achieve the desired results with a healthy communication system. Additionally, the organization must maintain constant communication with itself and with the environment in order for it to survive. In particular, managers need to give more importance to communication in order to increase their competitiveness and productivity in the business world and to achieve their business goals and their personal goals. The aim of this study is to examine the effects of perceived communication skills of managers on employees working as medical informants in Isparta, Antalya, Burdur and Afyon provinces. The questionnaire formed by Maçin (2010) was used and the analysis were done by SPPS 23.0. Results related to the performance of the participants showed that gender, age and professional experience did not make any statistical significance. According to the results of the correlation analysis between communication skills and employee performance, a positive relationship between 33.7-71.5% was found. Keys words: manager, communication skills, employee performance