Fen lisesi öğrencilerinin beden eğitimi derslerine karşı tutumlarının incelenmesi
The examination of the attitudes of science high school students towards physical education course (Example of Malatya province)
  1. Tez No: 614259
  2. Yazar: METİN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDOĞAN SOYGÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Dersi, Fen Lisesi, Tutum, Ölçek, Physical Education Course, Science High School, Attitude, Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen Lisesi öğrencilerinin kişisel özelliklerine ve bazı demografik kriterlere göre beden eğitimi dersine karşı tutumları arasındaki farklılıkların incelenmesidir. Çalışmayı 2017–18 eğitim ve öğretim yılında Malatya ilinde bulunan 3 farklı Fen Lisesinde öğrenim gören 312 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada iki bölümden oluşan Güllü, M. ve Güçlü, M. (2009) 'nün geliştirdiği Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistik paket programı ve istatistik testlerden bağımsız gruplar t testi, One – Way ANOVA ve Mann Whitney U testi testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda, katılımcıların %48' inin erkek öğrenci, %66' sının 10. sınıf olduğu, %92'sinin spor yaptığı, %34'ünün okul takımında yer aldığı görülmektedir. Fen lisesinde okuyan öğrencilerin cinsiyet, sınıf, aktif spor yapma veya yapmama, okul takımında olma veya olmama değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Fen Lisesi öğrencilerinin genel olarak beden eğitimi dersine karşı tutumlarının olumlu olduğu bulunmuştur. Çalışmada erkek öğrencilerin kız öğrencilerden okul takımında olanların olmayanlardan aktif spor yapanların spor yapmayanlardan beden eğitimi dersine karşı daha istekli oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sınıf seviyeleri artıkça, beden eğitimi dersine karşı tutumların azaldığı tespit edilmiştir. Bunun başlıca nedeninin ise sınıf seviyesi arttıkça aile baskısının artması, yükseköğrenime yerleşme kaygısı gibi faktörler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study certain demographic and personal characteristics of Science High School students according to criteria to examine the differences between the attitudes towards physical education course. Science 312 2017-18 school year to work in 3 different Maltese students studying at high school. The study composed of two parts, Güllü, M. and Güçlü, M. (2009) 's physical education lesson attitude scale developed by was used. Data analysis the statistical package program and statistical tests independent groups t-test, one – way ANOVA and Mann-Whitney U test test was used. The findings in the poll 48% of male students and 66% of the antibody is 10. Class 92%, doing sports, in 34% it is also seen that takes place in the school team. Science High School students in gender, class, active sports to do or not to do, or not significant differences were determined between the variables of being on the school team. As a result, general attitudes toward science were positive, it was found that high school students physical education course. In the study, of those of male students of female students in the school team non-active against those who do not do sports, those sports it was concluded that physical education classes were more willing. In addition, students grade levels increases as is reduced it has been determined that attitudes towards the physical education course. The main reasons for this grade level increases, the pressure of family, an increase in higher education factors such as settlement concerns are considered.