İstanbul'un çeşitli semtlerinde ev tozu akarlarının yaygınlığının araştırılması
Investigation of house dust mites in various districts of İstanbul
  1. Tez No: 614260
  2. Yazar: AHMET EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ev tozu akarı, İstanbul, identifikasyon, yaygınlık, House dust mite, Istanbul, identification, prevalance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada İstanbul yöresinde ev tozu akarlarının yaygınlığı, bulunan türleri ve epidemiyolojisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2018 yılının Haziran-Ağustos ayları arasında İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan 30'u çok katlı (apartman dairesi), 40'ı tek katlı (gecekondu) olmak üzere toplam 70 konuttan ev tozları toplanmıştır. Toplanan örnekler laboratuvarda Spieksma-Bozeman'ın laktik asit çöktürme yöntemine göre incelenmiş ve akar tespit edilen örneklerin tür teşhisleri ilgili teşhis anahtarlarına göre yapılmıştır. Sosyal ve yapısal bakımından farklı yerleşim yerlerinden 30 çok katlı apartman dairesinin 8'inde (% 27), 40 tek katlı gecekondu evin 15'inde (%37.5) akar tespit edilmiştir. Çalışmada toplam 524 akar tespit edilmiş olup bunlardan 39'unun tür teşhisi yapılamamıştır. Tür teşhisleri yapılan akarlardan en yaygın tür D. pteronyssinus (%21.18) belirlenmiş bunu sırasıyla D. farinae (%16.03), Acarussiro (%15.64), Blomia spp. (%13.74),Cheyletus spp. (%13.35) ve Tarsonemus spp. (%12.59) izlemiştir. Sonuç olarak, bu çalışma ile İstanbul ilinde çeşitli konutlarda ev tozu akarlarının yaygın olarak bulunduğu ve en sık rastlanan akar türünün D. pteronyssinusolduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence and species of house dust mites (HDM) in İstanbul. For this aim, house dust was collected from a total of 70 houses in 30 multi-storey (apartment flat), 40 single floored (shanty houses) in different districts of İstanbul, between June and August 2018. Collected dust samples investigated by the lactic acid-precipitation method Spieks to Boezman in laboratory and species identifications of the samples was made according to related identification key.In 8 of 30 multi storey apartment flats (27%) and 15 of 40 shanty houses (37.5%) with social and structural difference, mites have been detected. A total of 524 mites were identified in the study and 39 of them could not be identified.Seen in house mite species; D. pteronyssinus(21.18%) was the most prevalent mite species, then D. farinae(16.03%), Acarussiro(15.64%), Blomiaspp. (13.74%),Cheyletus spp. (13.35%)andTarsonemus spp. (12.59%), respectively. In conclusion, house dust mites were common determined in various houses in Istanbul and D. pteronyssinus was the most common mite species.