Bazı raket sporları ile ilgilenen sporcuların yaşam tatminleri ve spor katılım güdülerinin incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Investigation of sports of sports related with some competition sports (Kayseri province case)
  1. Tez No: 614264
  2. Yazar: İSA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OSMAN PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Raket sporları, yaşam tatmini, spora katılım güdüsü, Racket Sports, Life Satisfaction, Motivation for participation in sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Kayseri ilinde raket sporları ile ilgilenen orta öğretim ve lise düzeyinde öğrenim gören gönüllülerin yaşam tatminleri ve spora katılım güdüleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Kayseri Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü bünyesinde raket sporlarıyla ilgilenen 170 badmınton, 173 masa tenisi ve 176 tenis olmak üzere toplam 519 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Kişisel Bilgi Formu”, Diener ve arkadaşları tarafından 1985 yılında geliştirilen ve 1991 yılında Köker ve Yetim tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Yaşam Tatmini Ölçeği”ve 1983 yılında Gill, Gross ve Huddleston'un tarafından geliştirilen ve 2001 yılında Mülazimoğlu tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Spora Katılım Güdüsü Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, kayseri ilinde bazı raket sporları ile ilgilenen sporcuların yaşam tatmin düzeyleri bazı değişkenler arasında yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi ve anne-baba birlikte olma durumlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca spora katılım güdülerinin bazı değişkenlerin alt boyutlarının sonuçlarında ise yaş, sınıf, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve ailenin gelir düzeyine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca yaşam tatmini ve spora katılım güdüleri inanç alt başlıklarından başarı/statü arasında düşük düzeyde negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationship between life satisfaction and sport motivation of the volunteers studying at secondary and high school and interested in racket sports in Kayseri. 170 badminton, 173 ping pong and 176 tennis 519 athletes who are interested in racket sports within the scope of Provincial Sport Director of Youth Services in Kayseri participated in the study as volunteers.“Personal Information Form”,“Life Satisfaction Scale”developed by Diener and his friends in 1985 and adapted to Turkish language by Köker and Yetim in 1991“ and ”Sport Motivation Scale" developed by Gill, Gross and Huddleston in 1983 and adapted to Turkish language by Mülazimoğlu in 2001 were used as data collection tool. Number, percentage, mean, standard deviation methods were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The t-test was used to compare the quantitative data between two independent groups and the One Way Anova test was used to compare the quantitative data between two independent groups. Scheffe test was used as complementary post-hoc analysis to determine the differences after the Anova test. Pearson correlation and regression analysis were applied to the continuous variables of the study. As a result, life satisfaction levels of athletes interested in racket sports in Kayseri were detected to be significantly different according to age, gender, class level and parental status. Moreover, in the results of sub-dimensions of some variables of their sport motivation, significant differences were determined according to age, class, mother education level, father's education level and family income level. In addition, there was a low-level negative relationship between life satisfaction and achievement / status, which are subtopics of sport motivation faith.