Türk ve Kazak bireylerde burun antropometrik ölçülerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comperative analysis on the anthropometric sizes of noses of Turkish and Kazakh individuals
- Tez No: 614289
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Türk, Kazak, Antropometri, Turk, Kazakh, Anthropometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Son dönemlerde bireysel anlamda dış görünümün önem kazanmasıyla yüz güzelliğinin objektif ölçümlerle değerlendirildiği çalışmaların sayısında da artış görülmektedir. Yüzün merkezinde yer alan burnun antropometrik özelliklerinin belirlenmesi; cerrahi işlemler ve toplumların estetik standartlarının belirlenmesinin yanı sıra; insan topluluklarının sınıflandırılmasında ve etnik farklılıkların ortaya konulmasında önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, yaklaşık bin yıldır farklı coğrafyalarda yaşayan iki Türk Kavmi olan Kazak Türkleri ile Türkiye Türkleri'nin genç bireylerinde burnun antropometrik ölçümleri yapılarak benzerlik ve farklılıkları araştırıldı. Çalışmaya katılan Türk ve Kazak bireylerin“Frankfurt Horizontal Düzleminde”yüzün önden, sol yandan ve burun tabanından dijital fotoğrafları çekildi. Çekilen fotoğraflar DIGIMIZER yazılım programına aktarıldı. Aktarılan fotoğraflar üzerinde daha önce belirlenen antropometrik noktalar arasında her bir bireyde, burun ile ilgili, 16 mesafe ve 5 açı ölçümü yapıldı. Çalışmamızdan elde ettiğimiz verilere göre genel olarak, ölçülen parametrelerde cinsiyete bağlı farklılıkların olduğu görüldü. Genellikle erkek bireylerin değerleri kadınlardan yüksek bulunurken, nasofrontal açı ve nasolabial açı değerinde kadınların değeri erkeklerden yüksek bulundu. Türk ve Kazak erkek bireylerde sırasıyla burun uzunluğu 52,87±3,73 ve 50,25±5,91 mm, burun genişliği 38,23±3,14 ve 28,69±3,49 mm, burun yüksekliği 58,40±4,53 ve 56,32±5,91 mm, nasofrontal açı 133,58± 11 ve 145,04±8,15 ºC, nasolabial açı99,35±12,6 ve109,71±10,8 ºC, bulunurken kadın bireylerde burun uzunluğu 48,46±4,17 ve 44,30±4,75 mm, burun genişliği 34,56±2,89 ve 29,01± 3,29 mm, burun yüksekliği 53,22±4,39 ve 53,03±4,90 mm, nasofrontal açı 148,71± 7,6 ve 152,70±5,17 ºC, nasolabial açı 109,16±14 ve 110,51±10,6 ºC olarak ölçüldü. Ayrıca burun kıvrım genişliği (al'-al'), burun genişliği (al-al), anatomik burun genişliği (ac-ac) değerleri Türk bireylerde Kazak bireylerden yüksek bulunurken, ölçümü yapılan diğer parametrelerde Türk ve Kazak bireylerin değerleri birbirine daha yakındı.
Özet (Çeviri)
In recent years, the number of studies in which the facial beauty is evaluated by objective measurements increases with the increasing importance of physical appearance. The identification of anthropometric characteristics of the nose in the center of the face plays an important role in determining the aesthetic standards of the surgical procedures and societies as well as in the classification of the human communities and in the identification of ethnic differences. In this study, anthropometric measurements have been conducted on the noses of young people in the Turkey Turks and Kazakh Turks, who are two different Turkic tribes having been living in different regions for the last two thousand years and similarities and differences have been analyzed. Turkish and Kazakh individuals participating in the study were taken from the front, left hand and nasal base of the face on the“Frankfurt Horizontal Plane.”The photos taken are then transferred to DIGIMIZER software. 16 distances and 5 angles of nasal measurements have been conducted between various pre-specified anthropometric points on each photo. According to the data we gathered on our study, there are differences based on gender in parameters measured. While the values of male individuals are higher than those of female individuals, the values of female participants have been found higher than males in nasofrontal degrees and nasolabial degrees. The nose length in Turkish and Kazakh individuals are respectively 52,87±3,73 and 50,25±5,91 mm, nose width 38,23±3,14 and 28,69±3,49 mm, nose height 58,40±4,53 and 56,32±5,91 mm, nasofrontal degree 133,58± 11 and 145,04±8,15 ºC, nasolabial degree 99,35±12,6 and 109,71±10,8ºC, and in female participantsnose length has been measured as 48,46±4,17 and 44,30±4,75 mm, nose width 34,56±2,89 and 29,01± 3,29 mm, nose height 53,22±4,39 and 53,03±4,90 mm, nasofrontal degree 148,71±7,6 and 152,70± 5,17ºC, nasolabial degree 109,16± 14 and 110,51± 10,6 ºC. In addition, the nasal curve width (al'-al'), nasal width (al-al), anatomic nasal width (ac-ac) values have been found to be higher in Turkish individuals compared to those of Kazakh individuals, and in other parameters measured the values of Turkish and Kazakh individuals have been found to be close to each other.