İnsan kolanjiokarsinoma hücre hattında (TFK-1) metformin'in yes-associated protein (YAP)/transcriptional coactivator with PDZ-binding motif (TAZ) proteinleri üzerine etkisi
The effect of metformin to yes-associated protein (YAP)/transcriptional coactivator with pdz-binding motif (TAZ) proteins in human cholangiocarcinoma cell line (TFK-1)
  1. Tez No: 614298
  2. Yazar: FATMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN BAŞKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolanjiokarsinoma (TFK-1), Metformin, YAP/TAZ, Cholangiocarcinoma (TFK-1), Metformin, YAP/TAZ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kolanjiokarsinoma (KK), hepatosellüler karsinomadan (HK) sonra ikinci en yaygın karaciğer kanseridir. Safra kanalı epitelyumundan köken alan malign bir tümördür. Tüm gastrointestinal kanserlerinin %3'ünü oluşturur. Kolanjiokarsinomda görülen; yüksek metastatik kabiliyet, kötü prognoz, düşük sağ kalım oranı, erken teşhis konusundaki güçlükler ve moleküler patogenezle ilgili sınırlı bilgi nedeniyle kolanjiokarsinom için alternatif terapötik yaklaşımlar gereklidir. Metformin, klinikte diyabet tedavisinde kullanılan geçmişi çok eskilere dayanan biguanit türevi bir ilaçtır. Son zamanlarda Metformin kanser araştırmalarında kullanılmaktadır ve bu yönde olumlu sonuçlar bildirilmiştir. Metformin'in çeşitli kanser hücre hatlarında apopitozu ve hücre proliferasyonunu inhibe ettiğini bildiren çalışmalar mevcuttur. Tedavisinde yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyan KK hücre hatlarından biri olan TFK-1 hücreleri, Metformin uygulanarak gözlemlenmiştir. Deneylerde verilecek olan ilaç dozu, hücre canlılığı testi ve literatür bilgisiyle 4,5 mM olarak belirlenmiştir. Metformin'in bu hücre hattında apopitozu indüklediği ve proliferasyonu inhibe ettiği görülmüştür. Yes Assocıated Proteın (YAP)/Transcrıptıonal Coactıvator Wıth Pdz-bındıng Motıf (TAZ) proteinleri son zamanlarda kanser çalışmalarının yeni terapötik hedefi haline gelmiştir. Bu proteinlerin kullanıldığı sinyal yolakları çok geniştir. Çoğu çalışmada kanser hücrelerinin çoğalması ile ilişkili bulunan bu proteinler TFK-1 hücre hattında elektroforez yöntemiyle ölçülmüştür. Metformin, kontrol grubuna göre YAP/TAZ proteinlerinin ekspresyonlarını anlamlı olarak azaltmıştır. Hücrelerin apopitoza yönelmeleri, YAP/TAZ protein seviyelerinin azalması Metformin'in KK'da kullanımının yararlı olabileceğini düşündürmüştür. Ancak bu konunun ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Cholangiocarcinoma (CCA) is a malignant tumor originating in the biliary tree, and is the second most common liver cancer after hepatocellular carcinoma. CCA constitutes 3% of all GIS cancers. For CCA, alternative therapeutic approaches are needed by the reason of high metastatic capability, poor prognoz, low survive proportion encountered in CCA, difficulties about early diagnosis and limited data with molecular pathogenesis. Metformin is a biguanide derivative medicine that have been used in cure of Diabetes Mellitus (DM) in clinic for a long time. Lately, Metformin have been used in cancer research and positive results have been reported. Studying which state that Metformin has induced apoptosis in cancer cell line and inhibits cell proliferation are available. One of CCA cell line, TFK-1 cells being needed new approaches in cure are observed with applying Metformin. The doze of medicine in experiment are determined by 4,5 mM with count viability test and literatüre knowledge. It has been seen that Metformin induced apoptosis in this cell line and inhibited proliferation. Yes-Assocıated Proteın (YAP)/Transcrıptıonal Coactıvator Wıth Pdz-Bındıng Motıf (TAZ) proteins lately become therapeutic target in cancer studyings. The signaling pathway of protein are too large. On a few study, these proteins are found related to increasing of cancer cell and they are measured with electrophoresis method in TFK-1 cell line. According to control group, YAP/TAZ proteins expression are significantly decreased. Cells directed to apoptosis, decreased YAP/TAZ protein levels, suggest that the use of Metformin in CCA may be beneficial. However, this should be supported by further studies.