Over iskemi-reperfüzyon modeli oluşturulan  sıçanlarda viteksin'in etkisinin histokimyasal, immunohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması
Investigation of the effect of vitexin on rats with ovarian i̇schemia-reperfusion model via histochemical, immunohistochemical and biochemical methods
  1. Tez No: 614310
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜL ABUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, İskemi-reperfüzyon hasarı, Otofaji, Over, Viteksin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Over İR hasarı dişilerde üreme yeteneğini etkileyen önemli bir sağlık sorunu sorunudur. Bu yüzden erken tanı konulması ve tedaviye en kısa sürede başlanması önemli rol oynamaktadır. Viteksin, antioksidan, anti-kanser ve anti-inflamatuar etkileri olan bir flavonoidtir. Bu çalışmada; dişi sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan over İR modelinde viteksinin olası etkilerinin histolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada, 40 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, sham, 3 saat over iskemi+3 saat reperfüzyon, 3 saat over iskemi+3 saat reperfüzyon (1 ml serum fizyolojik i.p), 3 saat over iskemi+3 saat reperfüzyon (15mg/kg viteksin i.p) ve 3 saat over iskemi+3 saat reperfüzyon (30mg/kg viteksin i.p) şeklinde beş gruba ayrıldı. Sıçanlara over İR modeli uygulandı ve belirlenen dozlarda viteksin uygulamaları gerçekleştirildi. Deney sonunda, sıçanlardan alınan over dokularında histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal incelemeler yapıldı. Bulgular: İR gruplarına ait overlerin H-E ile boyanmış kesitleri ışık mikroskobik olarak incelendiğinde vasküler konjesyon ve yoğun hemoraji alanları belirlendi, viteksin uygulanan gruplarda konjesyon belirgin şekilde azalmıştı ve hemoraji minimal düzeydeydi. İmmünohistokimyasal olarak, İR gruplarında IL-6, Beclin-1, BNIP-3 ve kaspaz-3 immunreaktivitesinin belirgin şekilde arttığı, Bcl-2 immunreaktivitesinin azaldığı gözlendi. Viteksin uygulanmasının kaspaz-3, IL-6, BNIP-3 ve Beclin-1 ekspresyonunu azalttığı ve Bcl-2 ekspresyonunu artırdığı belirlendi. Biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde, MDA ve 8-OHdG seviyesinin İR hasarında anlamlı derecede arttığı, SOD seviyesinin azaldığı saptandı. Viteksin uygulanmasının ise bu değerleri sham grubundaki değerlere yaklaştırdığı belirlendi. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular ışığında, viteksinin inflamasyon, oksidatif stres, otofaji ve apoptozu azaltarak sıçan over İR hasarında tedavi edici etkisinin olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Ovarian IR damage is a significant health problem that affects the reproductive ability in females. Therefore, early diagnosis and treatment as soon as possible play an important role. Vitexin is a flavonoid with antioxidant, anti-cancer and anti-inflammatory effects. In this study, it was aimed to investigate the possible effects of vitexin on histological, immunohistochemical and biochemical methods in ovarian IR model experimentally created in female rats. Materials and Methods: Forty Sprague-Dawley rats were used in this study. Rats were divided into five groups as sham, 3 hours ovarian ischemia + 3 hours reperfusion, 3 hours ovarian ischemia + 3 hours reperfusion (1 ml saline), 3 hours ovarian ischemia + 3 hours reperfusion (15mg/kg vitexin) and 3 hours ovarian ischemia + 3 hours reperfusion (30 mg/kg intraperitoneal vitexin). Rats were applied ovarian IR model, and vitexin applications were performed at determined doses. At the end of the experiment, histochemical, immunohistochemical and biochemical examinations were performed on taken ovarian tissues. Results: When H-E stained sections of the ovaries of the IR groups were examined microscopically, the areas of vascular congestion and severe hemorrhage were determined. Congestion was significantly reduced, and hemorrhage was minimal in the groups which vitexin was applied. Immunohistochemically, it was observed that IL-6, Beclin-1, BNIP-3 and caspase-3 immunoreactivity increased significantly, and Bcl-2 immunoreactivity decreased in IR groups. It was determined that administration of vitexin reduced IL-6, Beclin-1, BNIP-3 and caspase-3 expression and Bcl-2 expression increased. When biochemical parameters were evaluated, it was found that MDA and 8-OHdG levels increased and SOD levels decreased significantly in IR damage. It was detected that the application of vitexin brought these values closer to the values in the sham group. Conclusion: In the light of our findings, it was concluded that vitexin might have a therapeutic effect on rat ovarian IR damage by reducing inflammation, oxidative stress, autophagy and apoptosis. KeyWords: Apoptosis, Autophagy, Ischemia-reperfusion ınjury, Ovary, Vitexin