Kerkük'te İçtimai Hayat-Folklor- adlı eser üzerine bir inceleme
A study on the Social Life-Folklor- in Kirkuk
  1. Tez No: 614345
  2. Yazar: EBAK SABAH ALI ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kerkük, Folklor, Türkmen, Gelenek, Adet, Kirkuk, Folklore, Turkomen, Tradition, Piece
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Irak Türkmenleri, Türk dünyasının önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Anadolu'nun uzantısı olan bu coğrafyada ortak pek çok folklor malzemesi Irak Türkmenleri ile dil, kültür ve sosyal akrabalık ilişkileriyle bağlıdır. Bu ortaklıkları açığa çıkarması açısından, milli kültürün önemli bir kaynağı olan folklor malzemelerinin ve Irak Türkmenlerinin daha yakından tanınması amaçlanan bu çalışmada 1962 yılında Bağdat'ta Şakir Sabır Zabıt'ın hazırlamış olduğu“Kerkük'te İçtimai Hayat”adlı kitaptaki folklorik malzeme bilimsel yöntemlerle işlenmiştir. Tezimizde ele alınan bu kitapta pek çok halk kültürüne dair malzeme (halk inançları, düğün adetleri, geleneksel mimari ögeleri, Kerkük'te sosyal mekânlar, masal ve bilmece örnekleri, vb.) karışık bir halde bulunmaktadır. Bu folklor malzemeleri Arap harflerinden latin harflerine aktarılarak belli bir düzen içinde sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Iraqi Turkmen are an important part of the Turkish World. In this geography which is the extension of Anatolia, many common folklore materials are connected with Iraqi Turkmens' language, culture and social kinship relations. This study aims to get more acquainted with folklore materials and Iraqi Turkmens, which are an important source of national culture. In order to uncover these patnerships, the folklore material in the book titled 'iç İçtimai Hayat iç in Kirkuk' authored by Şakir Patience Zabıt in Baghdad was processed with scientifıc methods. This book, which is discussed in the thesis, consists of many materials related to folk culture (folk beliefs, wedding traditions, traditional architectural elements, social places in Kirkuk, examples of fairy tales, riddles etc.).These folklore materials were transferred from Arabic letters to Latin letters and classifıed in a certain order.