Öğretmenlikte mesleki yaratıcılık: Bir yorumlayıcı fenomenolojik analiz çalışması
Occupational creativity in teaching: An interpretative phenomenological analysis study
  1. Tez No: 614346
  2. Yazar: BÜKEM TÖRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik, Yaratıcılık, Mesleki, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Teaching, Creativity, Occupational, Interpretative Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Öğretmenlikte mesleki yaratıcılık, çocuk gelişiminde oldukça önemli rol oynamaktadır. Çeşitli ve yaratıcı öğrenim-öğretim yöntemleri ile hem mesleki motivasyon artmakta hem de çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine katkı sağlanmaktadır. Bu çalışmada öğretmenlerin kendi mesleki yaratıcılık deneyimlerinin kendi bakış açılarıyla ele alınması hedeflenmiştir. Bu amaçla, altı katılımcı ile yarıyapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler bir nitel analiz yöntemi olan Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda; 'yaratıcılığın deneyimlenmesi', 'zorluklarla baş etmek', 'öğretmenliğin etkileri', 'öğretmen adaylarına tavsiyeler' olmak üzere dört üst tema oluşturulmuştur. Bulgular; üst temalar ve onların alt temaları, görüşmelerden alınan alıntılar ile birlikte sunulmuştur. Çalışma kapsamında; bulgular ve literatür araştırmalarıyla birlikte, 'öğretmenlikte mesleki yaratıcılık' incelenmiştir. 'Mesleki yaratıcılık' ve 'öğretmenlikte yaratıcılık' araştırmalarına katkı sağlamak adına, bu çalışmanın sınırlılıkları tartışılarak öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak; bu çalışma öğretmenlerin öğrenim ortamında nasıl konumlandıklarını ve toplum içerisinde yaratıcılığı yenileyebilecek rollerinin önemini sorgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational creativity in teaching plays a significant role in child development. Various and creative learning-teaching methods help to increase occupational motivation and also help for physical and emotional development of children. This study aims to investigate teachers' occupational creativity experiences with their own perspectives. For this purpose, semi-structed in-depth interviews were conducted with six participants. The interviews were analyzed by using Interpretative Phenomenological Analysis. As a result of the analysis, four superordinate themes were created; which are 'experiencing the creativity', 'cope with the difficulties', 'effects of the teaching', 'suggestions for teacher candidates'. Results were presented with superordinate themes, their subordinate themes and related quotations from participants' interviews. In this study, 'occupational creativity in teaching' was analyzed with the results and literature researches. The limitations of this study were discussed and future directions were proposed for to contribute investigations of 'occupational creativity' and 'creativity in teaching'. In conclusion, this study questioned the positioning of the teachers among the learning environment, and their crucial role to renew creativity in the society.