Modelling and analysis of sustainable supply chains
Sürdürülebilir tedarik zincirlerinin modellenmesi ve analizi
- Tez No: 614417
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KAYA, DOÇ. DR. ZEYNEP PELİN BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Tedarik zinciri yönetimi, Ürün geri dönüşümü, Sustainability, Supply chain management, Product recovery
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde, birçok firma ekonomik ve çevresel fayda sağlamak amacıyla kullanılmış ürünleri toplamaya ve geri dönüşüm sürecine almaya başlamıştır. Buna karşılık, geri dönüşüm tüm tedarik zinciri aktörleri için her zaman faydalı değildir ve geri dönüşümün faydasını artırmak için uygun politikaların geliştirilmesi gerekir. Bu tez temelde iki araştırma sorusuna odaklanmaktadır. Birincisi, yeniden üretim hangi durumlarda bir tedarik zinciri aktörü veya tüm tedarik zinciri açısından yararlı bir seçenek olabilir? İkincisi ise, bir tedarik zinciri aktörünün veya tüm tedarik zincirinin kazancını enbüyüklemek için uygun politikalar nasıl geliştirilebilir? Bu sorular tezin üç aşamasında irdelenmiştir. İlk aşamada kazancını enbüyüklemeye çalışan ve bu amaçla en uygun toplama fiyatı ve sevkiyat zamanını belirlemesi gereken bir toplama merkezine odaklanılmıştır. İkinci aşamada ise hangi durumlarda geri dönüşümün üretici, yeniden üretici veya perakendeci gibi bir tedarik zinciri aktörü için faydalı olacağı araştırılmış ve bu amaçla tedarik zinciri aktörlerinin kendi kazançlarını enbüyükleyecek politikalar geliştirilmiştir. Son olarak, üçüncü aşamada tüm tedarik zincirine odaklanılmış ve hangi durumlarda geri dönüşümün tüm tedarik zinciri için yararlı olacağı araştırılmıştır. Çalışmanın her bir fazı kapsamlı sayısal deneyler ve duyarlılık analizleri ile desteklenmiş, bu deneyler ve duyarlılık analizleri tüm tedarik zincirine ya da herhangi bir tedarik zinciri aktörüne dair önemli yönetimsel çıkarımları beraberinde getirmiştir. ,
Özet (Çeviri)
Nowadays many companies started to collect and remanufacture used products to obtain economic and environmental benefits and comply with regulations. Product recovery is not always beneficial to all supply chain actors and appropriate policies are needed to be developed to increase its benefit. This thesis focuses on mainly two research questions. First, in which cases product recovery may be a beneficial option for a specific supply chain actor or for the entire supply chain? Second, how can we develop appropriate policies to maximize the profit of a specific supply chain actor or the profit of the entire supply chain? We investigate these questions in three phases of the thesis. In the first phase, we focus on a collection center which needs to decide on the acquisition fee and dispatching time in order to collect the right amount of used products and maximize its profit. In the second phase, we focus on different remanufacturing systems and investigate in which cases product recovery may be a beneficial option for a specific supply chain actor, i.e. for the manufacturer, remanufacturer or retailer. To this end, we develop policies for them to maximize their own profits. Finally, in the third phase, we focus on the entire supply chain and try to determine in which cases product recovery may be a beneficial option for the entire supply chain. Each phase of the study is supported by comprehensive numerical experiments and sensitivity analyses, which bring significant managerial insights regarding a supply chain actor or the entire supply chain.