The impact of IOT on supply chain integrations & agility on supply chain performance in the retail sector in Türkiye
  1. Tez No: 904719
  2. Yazar: ANAS ABDELHADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT AKKARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket Performansı, IoT, Tedarik Zinciri Entegrasyonu, Tedarik Zinciri Çevikliği, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Company Performance, IoT, Supply Chain Integration, Supply Chain Agility, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Son derece rekabetçi perakende sektöründe, tedarik zinciri verimliliği zamanında teslimat, maliyet etkinliği ve müşteri memnuniyeti için büyük önem taşımaktadır. Verimli tedarik zincirleri, bir şirketin piyasa taleplerine yanıt verme ve rekabet avantajını sürdürme yeteneğini önemli ölçüde artırabilir. Ancak, Türkiye'nin perakende endüstrisindeki tedarik zinciri sistemleri, çeşitli verimsizlikler, gerçek zamanlı veri görünürlüğünün eksikliği ve piyasa değişikliklerine uyum sağlama zorlukları gibi önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar, tedarik zincirlerinin genel performansını ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyerek operasyonel maliyetlerin artmasına ve müşteri memnuniyetinin azalmasına yol açmaktadır. Özellikle, lojistik ağının daha verimli bir şekilde tasarlanması için acil bir ihtiyaç bulunmaktadır, bu da lojistik operasyonlarını geliştirmek için belirli değişkenlerin incelenmesini gerektirmektedir. Çalışma, bu zorlukları ele almayı amaçlamakta ve Nesnelerin İnterneti (IoT), Tedarik Zinciri Çevikliği (SCA) ve Tedarik Zinciri Entegrasyonu (SCI) arasındaki karşılıklı ilişkiyi ve bunların perakende sektörünün tedarik zincirindeki Tedarik Zinciri Performansı (SCP) üzerindeki genel etkisini araştırmayı hedeflemektedir. Gerçek zamanlı veri ve bağlantı sağlama yeteneği ile IoT, görünürlüğü artırarak, karar vermeyi iyileştirerek ve farklı tedarik zinciri birimleri arasında daha iyi koordinasyon sağlayarak tedarik zinciri operasyonlarını dönüştürme potansiyeline sahiptir. Tedarik Zinciri Çevikliği, tedarik zincirinin piyasa ortamındaki değişikliklere hızla yanıt verme yeteneğini ifade ederken, Tedarik Zinciri Entegrasyonu, çeşitli tedarik zinciri süreçlerinin ve ortaklarının sorunsuz koordinasyonunu ve iş birliğini içerir. Araştırma hedefine ulaşmak için, Amous yazılımı kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile nicel bir analiz yapılmıştır. SEM, aynı anda birden fazla değişken arasındaki karmaşık ilişkilerin incelenmesine olanak tanıyan güçlü bir istatistiksel tekniktir. Bu metodoloji, IoT uygulamasının SCI ve çeviklik üzerindeki etkisini ve dolayısıyla bu faktörlerin genel tedarik zinciri performansını nasıl etkilediğini kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi sağlar.. Analizden elde edilen sonuçlar, IoT, SCA ve SCI'nin SCP üzerindeki olumlu etkisini önemli ölçüde kanıtlamaktadır. Özellikle bulgular, IoT uygulamasının gerçek zamanlı veri görünürlüğünü ve bağlantıyı artırdığını, bunun da tedarik zinciri entegrasyonunu ve çevikliğini iyileştirdiğini göstermektedir. Artan entegrasyon ve çeviklik, tedarik zincirinin piyasa değişikliklerine daha duyarlı ve uyumlu olmasını sağlayarak genel performansı iyileştirir. Çalışma, IoT, SCA, SCI ve SCP'yi birleştirerek literatüre katkıda bulunmakta ve Türkiye'nin perakende sektöründe sürdürülebilir, verimli ve duyarlı tedarik zincirleri oluşturmanın stratejik önemi hakkında değerli içgörüler sağlamaktadır. Bu çalışmanın mevcut literatüre katkısı önemli olup, önemli bir araştırma boşluğunu doldurmaktadır. Tedarik zinciri yönetimi ve IoT konularında çeşitli bağlamlarda birçok çalışma yapılmış olsa da, Türkiye'nin perakende sektöründe IoT'nin tedarik zinciri performansı üzerindeki etkisine odaklanan kapsamlı çalışmalar eksiktir. Bu çalışma, bu boşluğu doldurmakla kalmayıp, aynı zamanda perakende endüstrisindeki uygulayıcılar ve politika yapıcılar için pratik sonuçlar da sunmaktadır. IoT'nin tedarik zinciri performansını artırmadaki kritik rolünü anlayarak, paydaşlar IoT teknolojilerine ve stratejilerine yatırım yapma konusunda bilinçli kararlar alabilirler. Genel olarak, bu araştırma, tedarik zincirindeki mevcut verimsizlikleri ve zorlukları aşmak için IoT gibi ileri teknolojilerin benimsenmesinin önemini vurgulamaktadır. IoT'yi kullanarak daha fazla görünürlük, çeviklik ve entegrasyon sağlamak için stratejik bir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımının gerekliliğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, perakende şirketleri tedarik zinciri performansını iyileştirerek daha yüksek müşteri memnuniyeti, azaltılmış operasyonel maliyetler ve piyasada daha güçlü bir rekabetçi konum elde edebilirler.
Özet (Çeviri)
In the highly competitive retail sector, supply chain efficiency is paramount for ensuring timely delivery, cost-effectiveness, and customer satisfaction. Efficient supply chains can significantly enhance a company's ability to respond to market demands and maintain a competitive edge. However, the supply chain systems in Türkiye's retail industry face significant challenges, including inefficiencies, lack of real-time data visibility, and difficulties in adapting to market changes. These issues hinder the overall performance and sustainability of the supply chains, leading to increased operational costs and reduced customer satisfaction. Specifically, there is a pressing need for a more efficient design of the logistic network, necessitating the study of specific variables to enhance logistics operations. The aim of this study is to identify the interrelationship between the Internet of Things (IoT), Supply Chain Agility (SCA), and Supply Chain Integration (SCI) and their overall effect on Supply Chain Performance (SCP) within the retail sector's supply chain. The IoT possesses significant potential to transform supply chain operations by augmenting decision-making capabilities, promoting enhanced transparency, and enabling better coordination among the various stakeholders within the supply chain. This transformative capability arises from its provision of real-time connectivity and data. The efficacy of supply chain management is dependent upon its ability to promptly adapt to changes in the market landscape. Moreover, the integration of the supply chain encompasses a wide range of activities and the collaborative relationships among partners. To fulfill the purpose of the study, a quantitative analysis using structural equation modelling (SEM) was conducted using Amous software. Basic Condition Modeling (SEM) constitutes a vigorous measurable strategy that encourages the concurrent examination of complex interrelationships among different factors. This technique gives a comprehensive system for assessing the impact of the appropriation of Web of Things (IoT) advances on Supply Chain Integration (SCI) and dexterity, whereas explaining how these components in this way affect generally supply chain execution. The results obtained from the analysis significantly prove the positive impact of IoT, SCA, and SCI on SCP. The findings elucidate that the implementation of Internet of Things (IoT) technology enhances connectivity and facilitates instantaneous data accessibility, which subsequently promotes advanced integration and agility within the supply chain. Such advancements render the supply chain more resilient and cohesive, thereby enabling it to respond promptly to fluctuations in the market, ultimately resulting in improved efficiency. By integrating IoT, Supply Chain Analytics (SCA), Supply Chain Integration (SCI), and Supply Chain Planning (SCP), this research contributes to the existing body of knowledge and provides insightful information regarding the pivotal role of IoT in developing responsive, effective, and sustainable supply chains within Turkey's retail sector. The contribution of this study to the existing body of literature is substantial, this research addresses a significant deficiency in the existing literature, as, despite numerous investigations into supply chain management and the Internet of Things across various contexts, there is a lack of comprehensive studies examining the impact of IoT on supply chain performance specifically within Turkey. By explaining this difference, the investigate offers basic viewpoints for both professionals and policymakers inside the retail division. Partners have the opportunity to expand supply chain deftness and integration by recognizing the imperative commitment of IoT advances in improving by and large supply chain adequacy. The investigate emphasizes the significance of grasping modern advances such as the Web of Things to address existing wasteful aspects and challenges predominant within the supply chain. It highlights the basic of a comprehensive supply chain administration technique that leverages IoT to cultivate made strides integration, straightforwardness, and responsiveness. Subsequently, retail undertakings may accomplish predominant supply chain viability, which comes full circle in increased client fulfillment, diminished operational consumptions, and a more invaluable position inside the commercial center.