Suriye iç savaşı: Neorealist teori çerçevesinden analizi
Syrian civil war: Analysis from neorealist theory framework
  1. Tez No: 614425
  2. Yazar: İLYAS ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN ŞAFAK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Arap Baharı, Neorealizm, İç Savaş, Mülteci Sorunu, Syria, Arap Spring, Neorealizm, Civil War, Refugee Problem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, Suriye'de 2011 yılında başlayan ve uluslararası bir sorun haline gelen iç savaş sürecinin teorik analizi yapılmıştır. Çalışma hazırlanırken, iç savaşa dâhil olan aktörlerin politikaları Neorealist kuram çerçevesinde açıklanarak çalışmaya teorik bir alt yapı kazandırılmıştır. Suriye iç savaşı ile ortaya çıkan mülteci sorunu, güvenlik sorunu ve insan hakları ihlalleri sorunu sayısal veriler doğrultusunda analiz edilmiştir. Genel olarak, savaşın ortaya çıkardığı uluslararası sorunlara, savaşa dâhil olan aktörlerin politikaları gerekçe gösterilerek çalışmanın alt yapısı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a theoretical analysis of the process of civil war in Syria that began in 2011 and has become an international problem was made. During the preparation of the study, the policies of the actors involved in the civil war were explained within the framework of Neorealist theory and a theoretical background was given to the study. The refugee problem, security problem and human rights violations that emerged from the Syrian civil war have been analyzed in accordance with numerical data. In general, the background of the work has been established by citing the international problems posed by the war and the policies of the actors involved in the war.