Neorealist yaklaşımla mülteci politikaları: Ukraynalı ve Suriyeli mülteci krizlerinin analizi
Refugee policies with a neorealist approach: Analysis of the Ukrainian and Syrian refugee crises
- Tez No: 968915
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç politikaları, Karşılaştırmalı analiz, Mülteciler, Siyaset bilimi, Suriyeliler, Sığınmacı, Ukrayna-Rusya Savaşı, Uluslararası ilişkiler, Uluslararası ilişkiler teorileri, Migration policies, Comparative analysis, Refugees, Political science, Syrians, Asylum seeker, Ukraine-Russia War, International relations, International relations theories
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Ukrayna-Rusya Savaşı'nın kökeni, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesine dayanmaktadır. 23 Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'ya geniş çaplı bir saldırı düzenlemiştir. Ukrayna'nın Batı'ya yönelimi ve Rusya'nın bunu tehdit olarak görmesi bu saldırının temel nedenlerinden biridir. Bu savaş, Avrupa'da büyük bir mülteci krizine ve küresel ekonomik sorunlara yol açmıştır. Milyonlarca sığınmacı Avrupa'ya yönelirken, en fazla Ukraynalı sığınmacıyı Polonya kabul etmiştir. Öte yandan, 2011'de barışçıl protestolarla başlayan Suriye İç Savaşı, şiddetli baskılarla büyüyerek kitlesel yerinden edilmeler, ölümler ve ciddi altyapı yıkımlarına yol açmıştır. Türkiye, en fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul eden ülke olmuştur. Bu tezde, AB'nin sığınmacı politikası Polonya-Ukrayna ve Türkiye-Suriye örnekleri üzerinden incelenmiş; her iki ülkenin mültecilere yaklaşımı neorealist teori çerçevesinde güç, güvenlik ve egemenlik eksenlerinde değerlendirilmiştir. Milyonlarca sığınmacıyı kabul; yalnızca insani değil aynı zamanda bir güvenlik stratejisi, güç dengelemesi ve egemenlik tartışmasıdır. Ayrıca geçici koruma statüsü, Ukrayna-Rusya Savaşı, Suriye İç Savaşı, AB'nin Ukraynalı ve Suriyeli sığınmacılara uyguladığı politika farklılıkları da analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The origins of the Ukraine-Russia War can be traced back to Russia's annexation of Crimea in 2014. On February 23, 2022, Russia launched a large-scale invasion of Ukraine. One of the main reasons behind this assault was Ukraine's orientation toward the West, which Russia perceived as a threat. The war triggered a major refugee crisis in Europe and led to global economic challenges. As millions of refugees moved toward Europe, Poland emerged as the country that accepted the highest number of Ukrainian refugees. Meanwhile, the Syrian Civil War, which began in 2011 with peaceful protests, escalated due to severe repression, resulting in mass displacement, high casualties, and the destruction of critical infrastructure. Turkey became the country hosting the largest number of Syrian refugees. This thesis examines the European Union's refugee policy through the comparative cases of Poland-Ukraine and Turkey-Syria. It analyzes both countries' approaches to refugees within the framework of neorealist theory, focusing on power, security, and sovereignty. The acceptance of millions of refugees is not only a humanitarian act but also a matter of security strategy, power balancing, and sovereignty discourse. The study also explores the concept of temporary protection status, the Ukraine-Russia War, the Syrian Civil War, and the EU's differing policies toward Ukrainian and Syrian refugees.