Çalışan evli kadınların aile ve akrabalık ilişkileri-Isparta örneği
The family relationships of the employed married women-Isparta case
  1. Tez No: 614462
  2. Yazar: AYŞE ŞENOL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, evli, çalışan kadın, çatışma, akrabalık, Family, married, working woman, conflict, kinship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'de kadın 1900'lü yılların başında savaşlar nedeniyle erkek nüfusunun azalması ve kadın iş gücünün artmasıyla iş hayatına girmiştir. Daha sonra savaşların bitmesi ve toplumsal düzeninin sağlanmaya başlanmasıyla birlikte kadının çalışması dikkat çekmeye başlayan bir olgu olarak görülmüştür. Ülkenin sahip olduğu sosyo-kültürel yapı, bekâr bir kadının bile çalışmasını yanlış atfederken, evli kadının çalışmasının kabulü elbette daha zor olacaktı. Kadın her ne kadar iş hayatında varlığını kabul ettirmeye çalışsa da ev işleri, annelik, yemek gibi sorumluluklar kadının birincil görevi olarak görülmüştür. Yeterli kazanca sahip olan çalışan kadınlar, bu sorumluluklarını yardımcı, bakıcı, büyükanne ve akraba desteğiyle en aza indirgemeye çalışmışsa da aile, akraba ve sosyal çevresi tarafından geleneksel yapının ona atfettiği yükümlülükleri yerine getirirken eleştirilmekten kurtulamamışlardır. Tüm bu bilgiler ışığında, çalışan kadınların ailesine ve sosyal çevresine karşı sorumluluklarını yerine getirirken karşılaştıkları sorunları ve kadının iş hayatında olmasıyla birlikte çocuk bakımı, ev işi, eşle olan ilişkilerdeki değişimleri incelemek amacıyla bu çalışmayı yapmış bulunmaktayız. Isparta ili içerisinde gerçekleştirilen araştırmamız, bundan sonra yapılacak olan çalışmalara da araştırmanın yapıldığı yıl ile günümüzdeki değişimleri karşılaştırabilme imkânı sunacaktır. Araştırmamızın sonucunda çalışan kadınların iş hayatında bulunmalarının, evde eş ve çocuklarıyla, sosyal çevrelerinde ise akrabalarıyla olan ilişkilerini etkilediği gözlenmiştir. Kadın, kariyer yapma isteği ve sorumlulukları arasında zaman zaman tercih yapma zorunda kalabilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, women became a part of work life and business, as in line with the increase in women labour force, as a result of the reduction of male population due to the wars in the early 1900s. Later, with the end of the wars and the establishment of social order, women's work was seen as a phenomenon that attracted the attention of the public. During those times the socio-cultural structure of the country did not approve working single women positively, so the public was unwilling to accept the part of the married women in business and work. Although the woman tried to establish her presence in work life, the responsibilities such as doing housework, motherhood and cooking for the household were regarded as the primary duties of woman. Even though women, who had sufficient earning power, tried to minimize these responsibilities with the support of carers, grandmothers and relatives, they could not avoid being criticized by their family, relatives and social environment while fulfilling the obligations attributed to them by the traditional structure. In the light of all this information, the problems faced by working women in fulfilling their responsibilities towards their family and social environment, we have carried out this study in order to examine the changes in child care, housework, relationships with spouses as women are in work life. Our research conducted in Isparta province will provide an opportunity for the future researchers to compare the current year in which this study was carried out and future studies to be done in this field. As a result of our research, it has been observed that the presence of working women in work and business life affects not only their relationships with their spouses and children at home but also their relationships with relatives in their social environment. What we have also observed that woman had to make a choice between her wishes and responsibilities from time to time.