Kadın sağlık çalışanlarının, üreme sağlığı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Knowledge, attitude and behaviour of nku women health professionals about reproductive health
  1. Tez No: 683287
  2. Yazar: AYÇA DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ÇELİK GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Üreme Sağlığı, Sağlık Çalışanı, Woman, Reproductive Health, Health Professionals
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamız Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışmakta olan reprodüktif çağdaki kadın sağlık çalışanlarının üreme sağlığı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Temmuz-Aralık 2020 tarihleri arasında doktor, hemşire\ebe olan kadın sağlık çalışanları olmuştur (n=206). Tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Veriler anket formu ve Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Ölçeği kullanılarak online olarak toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde, SPSS 22.0 programı ile frekans ve yüzde analizlerine ek olarak ortalama, standart sapma, ki-kare testinden faydalanılmıştır. Çalışmaya katılan 22-28 yaş aralığındaki kadınlar, tüm katılımcıların %51'ini oluşturmakta ve yaş ortalaması 30,62± 5,93 yıl idi (min 22 yaş-max 49 yaş). %46,1'i doktor, %36,4'ü hemşire, %5,8'i ebe olarak çalışmaktaydı. %53,4'ü evliydi ve evli olanların %16,4'ünün eşi ile arasında akrabalık bağı vardı. İlk cinsel ilişki yaşı ortalaması 24,5 yaş olup ilk evlilik yaşı ortalama 25,8 yaş, ilk gebelik yaşı ortalama 27,8 yaş olarak bulunmuştur. en çok bilinen AP yöntemleri sırasıyla kondom %12,9, oral kontraseptifler %11,5 ve RİA %11 olarak bulundu. En çok kullanılan AP yöntemleri ise sırasıyla kondom %33,3, oral kontraseptifler %24,5, geri çekme %15 idi. Gebelerin tamamının gebelik izlemleri yapılmış ve doğum yapanların %92,2'sinin lohusalık izlemleri yapılmış. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Ölçeğinde 55 soru bulunmaktaydı. Doktor ve hemşire/ebe grupları beraber değerlendirildiğinde, verilen doğru yanıt yüzdeleri 29 soru için %80 ve üzerinde idi. Sonuç olarak; kadın sağlık çalışanlarının üreme sağlığı açısından hem hizmet veren hem hizmet alan olduklarından farkındalıklarının artırılması önemlidir. Üreme sağlığı farkındalığının artması ve gelişmesi, çalışmamızla ve gelecekteki çalışmalarla sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine knowledge, attitudes ve behaviors of Nku women health professionals of reproductive period about reproductive health. Participants of the study were female health professionals who were doctors, nurses / midwives between July and December in 2020 (n=206). It is a descriptive and cross-sectional study. Data were collected online using a questionnaire form and The Sexual Health and Reproductive Health knowledge measure. In the analysis of the data, frequency and percentage analysis, mean, standard deviation and chi-square test were used. Women between the ages of 22-28 who participated in the study constituted 51% of all participants. The average age was 30.62 ± 5.93 years (min 22 yaş-max 49 yaş). Professions of the participants %46,1 are doctors, %36,4 are nurses, %5,8 are midwives. %53,4 of the participants were married and 16,4% of those who were married had a relationship of kinship with their husband. The mean age of first sexual intercourse 24,5 years. The average age at first marriage is 25,8 years. Average age at first gestation was found to be 27,8 years. The most common family planning methods were condom %12,9, oral contraceptives 11,5% and intrauterine device %11, respectively. The most commonly used family planning methods were condom %33,3, oral contraceptives %24,5 and withdrawal method 15%, respectively. Pregnancy follow-up visits were made for all pregnant women. Postpartum follow-up visits were made for %92,2 of those who gave birth. There were 55 questions in The Sexual Health and Reproductive Health knowledge measure. When the doctor and nurse / midwife groups were evaluated together, the percentage of correct answers for 29 questions was %80 and above. Consequently; as female health professionals are on the part of both the service provider and the patient in terms of reproductive health, it is important to increase their awareness. The increase and development of reproductive health awareness will be provided by our work and future studies.