Sıvı nitrojende depolanan Ephestia kuehniella Zell. (un güvesi) yumurtalarında Trichogramma evanescens Westwood ve Trichogramma brassicae Bezdenko türlerinin kitle üretimlerinin araştırılması
Mass production of Trichogramma evanescens Westwood and Trichogramma brassicae Bezdenko using Ephestia kuehniella Zell. eggs stored in liquid nitrogen
  1. Tez No: 614472
  2. Yazar: ŞENNUR BAŞÜĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Trichogramma evanescens, Trichogramma brassicae, Ephestia kuehniella, sıvı nitrojen, kitle üretimi, Trichogramma evanescens, Trichogramma brassicae, Ephestia kuehniella, Liquit nitrogen, mass production
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Ephestia kuehniella Zell. (Un güvesi) yumurtaları sıvı nitrojende (-196°C) farklı sürelerde (1, 2, 3, 4, 5 ve 6 hafta boyunca) depolanmıştır. Depodan çıkarılan E. kuehniella yumurtalarını Trichogramma evanescens Westwood ve Trichogramma brassicae Bezdenko türlerinin parazitleme performansı incelendikten sonra depolanmış yumurtalardan elde edilen dişilerin kitle üretimindeki performansı araştırılmıştır. Çalışmalar 25±1°C sıcaklıkta %60-70 orantılı nemde 16 aydınlık 8 saat karanlık koşullarda yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda, 5 hafta süre ile sıvı azotta depolanmış E. kuehniella yumurtalarının T. evanescens ve T. brassicae tarafından başarılı bir şekilde parazitlenebildiği, 6 hafta süre ile depolanmış yumurtalarda parazitlemenin hiç gerçekleşmediği saptanmıştır. Ancak her iki tür için de hem sıvı azotta depolanmış E. kuehniella yumurtalarının parazitlenme sayısı, açılma sayısı ve dişi sayısı hem de sıvı azotta depolanmış yumurtalardan elde edilen dişi parazitoitlerin performansı açısından, 3 haftanın depolama için en uygun süre olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Ephestia kuehniella Zell. (Flour moth) eggs were stored in liquid nitrogen (-196°C) for at different times (1, 2, 3, 4, 5 and 6 weeks). E. kuehniella removed from the warehouse. After examining parasitic performance of Trichogramma evanescens Westwood and Trichogramma brassicae Bezdenko species, their performance in mass production of stored eggs were investigated. The studies were carried out for 16 hours for 8 hours in dark conditions at %60 ± 70 humidity at 25 ± 1°C. As a result of the study, it was found that E. kuehniella eggs stored in liquid nitrogen for 5 weeks can be successfully parasitized by T. evanescens and T. brassicae, and no eggs have been parasitized in stored for 6 weeks. However, in both species, it was determined that 3 weeks were the most suitable time for storage, both in terms of parasitic number, opening number and number of females of E. kuehniella eggs stored in liquid nitrogen and in the performance of female parasitoids obtained from eggs stored in liquid nitrogen.