Aromatik schiff bazı türevlerinin sentezlenmesi, yapılarının spektroskopik ve teorik yöntemlerle incelenmesi
Synthesis of aromatic schiff base derivatives this investigation of structures by spectroscopic and theorti̇cal methods
- Tez No: 614473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAY AYTEKİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schif Bazı, NMR, UV-Vis, DFT, B3YLP, HOMO, LUMO, Schiff Base, NMR, UV-Vis, DFT, B3YLP, HOMO, LUMO
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasında, aldehit olarak salisilaldehit, amin olarak 4-bromoanilin, 4-aminofenol, 4-metoksianilin, 4- aminoasetofenon, 2-nitroanilin, 4-aminobenzonitrile kullanılarak altı farklı Schiff bazı türevi sentezlenmiştir. Sentezlenen Schiff bazı türevleri İnfrared, Nükleer Manyetik Rezonans, Ultraviyole-Görünür Bölge spektroskopileri ile deneysel olarak incelenmiştir. ChemOffice 2015, ChemAxon MarvinSketch ve Gaussian 09W paket programları kullanılarak teorik hesaplamaları yapılmış, elde edilen bulgular, deneysel gözlem sonuçları ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, six different Schiff base ligands were synthesized using salicylaldehyde as aldehyde and 4-bromoaniline, 4-aminophenol, 4-methoxyaniline, 4-aminoacetophenone, 2-nitroaniline, 4-aminobenzonitrile, as amine. The synthesized Schiff base derivatives were examined experimentally by Infrared, Nuclear Magnetic Resonance, Ultraviolet-Visible Spectroscopy. ChemOffice 2015, ChemAxon MarvinSketch and Gaussian 09W package programs were used for the theoretical calculations and the findings were compared with the experimental observation results.