Hidroksi schiff bazı türevlerinin ve geçiş metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Hydroxy schiff base derivatives and transition metal complexes synthesis and structure of the structures
  1. Tez No: 614471
  2. Yazar: YUNUS EMRE AVUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. TÜRKAY AYTEKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksi Schiff bazı, Metal kompleksleri, FT-IR, NMR, UVvis, Hydroxy Schiff base, metal complexes, FT-IR, NMR, UV- vis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada ilk önce 2- Hidroksi -3- metoksibenzaldehit ile 2- aminofenol'ün reaksiyonu sonucu ilk Hidroksi Schiff bazı türevi sentezlenmiştir. Daha sonra 2-Hidroksi-3-metoksibenzaldehit'in 2- amino- 4- metilfenol ve 4- bromanilin ile daha sonra 5- Klorosalisilaldehit'in 2- aminofenol, 2- amino- 4- metilfenol ve 4- bromanilin' den reaksiyonu sonucu toplam altı adet Hidroksi Schiff bazı türevi aynı yöntemlerle sentezlenmiştir. İkinci aşamada sentezlenen bu altı adet Hidroksi Schiff bazı türevlerinin Cu (II), Co (II) ve Mn (II) geçiş metalleri ile on sekiz adet kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen altı adet Hidroksi Schiff bazı türevleri ile on sekiz adet Schiff bazı metal komplekslerinin FT-IR, 13C NMR, 1H NMR ve UV-vis. spektrumları kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first Hydroxy Schiff base derivative was synthesized by reaction of 2-Hydroxy-3-methoxybenzaldehyde and 2-aminophenol. Subsequently, the reaction of 2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde with 2-amino-4-methylphenol and 4-bromaniline and then with 5-chlorosalicylaldehyde from 2-aminophenol, 2-amino-4-methylphenol and 4-bromaniline Six hydroxy Schiff base derivatives were synthesized by the same methods. In the second stage, Cu (II), Co (II) and Mn (II) transition metals and eighteen complexes of these six hydroxy Schiff base derivatives were synthesized. The synthesized six hydroxy Schiff base derivatives and eighteen Schiff base metal complexes were FT-IR, 13C NMR, 1H NMR and UV-vis. spectra were recorded.