Klomifen sitrat ile ovulasyon indüksiyonu yapılan açıklanamayan infertiliteli olgularda anti müllerian hormonun klomifen sitrata yanıtını öngörmedeki yeri
Predicting value of anti-mullerian hormone in response to clomiphene citrate used for ovulation induction at women diagnosed with unexplained infertility
- Tez No: 614481
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Klomifen Sitrat, Anti Müllerian Hormon, Unexplained Infertility, Clomiphene Citrate, Anti Mullerian Hormone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
KLOMİFEN SİTRAT İLE OVULASYON İNDÜKSİYONU YAPILAN AÇIKLANAMAYAN İNFERTİLİTELİ OLGULARDA ANTİ MÜLLERİAN HORMONUN KLOMİFEN SİTRATA YANITINI ÖNGÖRMEDEKİ YERİ Amaç: FSH düzeyine göre normoresponder kabul edilen açıklanamayan infertilite tanılı kadınlarda AMH düzeylerinin ovulasyon indüksiyonu amacıyla verilen klomifen sitrata cevabı öngörmedeki yerini saptamak Materyal ve Metot: Çalışma retrospektif olarak planlandı. 2014 Ocak ve 2014 Aralık ayları tarihleri arasında Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfertilite Polikliniği'ne başvurup değerlendirme sonrası 100 mg (50 mg*2) klomifen sitrat ile menstruasyonun 3. gününde başlanıp 5 gün süreyle ovulasyon indüksiyonu yapılan ve açıklanamayan infertilite tanısı almış, 20-35 yaş arası, düzenli adet gören, FSH değerleri 0.05). AMH ve AFS değerleri Grup 1 (yanıt veren) ve Grup 2 (yanıt vermeyen) için karşılaştırıldığında, Grup 1'de anlamlı oranda yüksekti (sırasıyla p=0,001, p=0,001). FSH ve AFS birbirleriyle istatistiksel olarak anlamlı şekilde negatif korele idi (r= -0,339, p=0,001); AFS ve AMH değerleri birbirleriyle istatistiksel olarak anlamlı şekilde pozitif korele idi (r=-0713, p=0,001). AMH ve AFS değerlerinin, klomifen sitrata yanıtı öngörmede anlamlı olduğu görüldü. Çalışmamızda klomifen sitrata yanıtı öngörmede AMH'nin ROC Eğrisine göe EAA'nın daha fazla olduğu ve AFS den daha üstün olduğu saptandı. Sonuç: Açıklanamayan infertil olgularda klomifen sitrata yanıtı öngörmede serum AMH seviyesi olarak 2,78 (ng/ml) Cut-off değerini belirledik (sensitivitesi % 74, spesifitesi % 86) ve AMH'nin AFS 'den daha değerli bir belirteç olduğunu bulduk (AMH ve AFS için sırasıyla ROC eğrisi altında kalan alan 0,862 ve 0,792 olarak saptandı). Açıklanamayan infertilitede mevcut tüm yöntemler ile infertilite etiyolojisinin bulunamamasına karşın AMH değeri tedavi başarısını etkilemektedir. Çalışmamızda bulduğumuz değerler ışığında, hangi hasta grubunda klomifen sitrat ile ovulasyon indüksiyonunun başarılı olacağı değerlendirilerek başarısız sikluslar azaltılabilir. Ancak, çalışmamızın sonucunu destekleyecek daha fazla hastanın olduğu prospektif randomize çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
PREDICTING VALUE OF ANTI-MULLERIAN HORMONE IN RESPONSE TO CLOMIPHENE CITRATE USED FOR OVULATION INDUCTION AT WOMEN DIAGNOSED WITH UNEXPLAINED INFERTILITY Purpose: The purpose of this study was to determine the predicting value of AMH levels in response to clomiphene citrate used for ovulation induction at women diagnosed with unexplained infertility and accepted as normoresponder according to FSH levels. Material and Method: This study was planned retrospectively. The study group consisted of primary infertile 100 patients between ages of 20-35, had regular menstruation, had FSH levels 0.05). When AMH and AFC levels were compared between Group 1 (responders) and Group 2 (non-responders), levels were significantly higher in Group 1 (respectively p = 0.001, p = 0.001). FSH and AFC values were negatively correlated with each other as statistically significant (r = -0.339, p = 0.001); AFC and AMH values were positively correlated with each other as statistically significantly (r = -0713, P = 0.001). AFC and AMH levels were found to be significant in predicting response to clomiphene citrate. According to our study, the AUC of the AMH level based on ROC curve was significantly higher than AUC of AFC levels, and AMH levels found to be more significant than AFC levels. We determined 2.78(ng/ml) as the cut-off value (sensitivity 74%, specificity 86%) in predicting response to clomiphene citrate in patients with unexplained infertility, and we found AMH was a more valuable marker than AFC (AUC was determined 0.862 and 0.792 for AMH and AFC, respectively). Conclusion: We determined 2.78(ng/ml) as the cut-off value(sensitivity 74%, specificity 86%) in predicting response to clomiphene citrate in patients with Unexplained infertility and We found AMH was more valuable markers than AFC (AUC was determined 0.862 and 0.792 for AMH and AFC ). AMH levels may have an effect in success of the cure, although there is no infertility etiology with all current methods in unexplained infertility. In light of the results we have obtained in our study, poor cycles can be minimized by evaluating in which patient group ovulation induction with clomiphene citrate would be successful. However; prospective randomize studies with more number of patients are needed to support of our study results.