The impact of trust among staff on the organizational performance in the IT organizations 2017-2018
- Tez No: 614480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Personel, Organizasyonel Performans, Trust, Staff, Organizational Performance
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Örgütsel güven liyakat, iyi niyet, şeffaflık ve deneyim ile karakterize edilir ki bu da şirketin güvenilirliğini artırır. Güven, işletmelerin karmaşıklığı ve görevleri ile başa çıkmak için bir fırsat yaratır, bu da kişinin başkalarıyla etkileşimlerden faydalanma karşılığında kabul etmeye istekli olduğu risk miktarını temsil eder. Bu çalışmanın amacı, üst yönetimin güveni, direk denetçi güveni ve iş arkadaşınızın güveni ile örgütsel performans arasındaki etki ve ilişkinin belirlenmesidir; sürdürülebilir bir rekabet avantajı ortamına yol açabilir. Araştırmada kantitatif bir yaklaşım benimsenmiştir. Yapılan araştımada veriler Malezya IBM ve Armada Inovasi Cyberjava şirketlerinden toplanmıştır. Kantitatif Anket Metodolojisi, korelasyon testleri kullanılarak anket yanıtlarını değerlendirmek için kullanılmıştır. Araştırma güven ve örgütsel performans değişkenleri arasında olumlu ve güçlü bir korelasyon olduğunu, böylece, güvenin ve örgütsel performans arasında önemli ve olumlu bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, üst yönetim, direk denetçiler ve iş arkadaşlarının organizasyonel performans arasında olumlu ve önemli ilişki bağı olduğunu gösterir. Çalışma, tüm model için çoklu sapma bulguları ortaya koymuştur. Organizasyonel performanstaki değişim güven değişkenleri ile açıklanmıştır. Fdeğeri önem düzeyine ulaştı ve genel regresyon modeli uygunluk gösterdi. Organizasyonda incelenen personelinin sahip olduğu üç değişik değişkenin doğrudan, organizasyonel performansın üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Direk denetçinin organizasyonel performans düzeyine en fazla katkısı vardı ve istatistiksel olarak en anlamlı seviyeyi ulaşan tek değişkendir. Bu, doğrudan yöneticilerin ve denetçilerin, kuruluşlardaki personelle verimli ve olumlu ilişkiler de yardımcı olmalarına ve yararlı deneyimler kazanmalarına yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
Organizational trust is characterized by merit, good faith, transparency and experience, which in turn enhances the credibility of the company. Trust creates an opportunity to deal with the complexity and duties of businesses, which thus represents the amount of risk that one is willing to accept in exchange for benefiting from the interactions with others. The purpose of this study is the identification of the effect and relationship between the top management's trust, direct supervisor's trust, and colleague's trust as well as the organizational performance; which can create and lead to a sustainable competitive advantage. A quantitative approach was adopted in the research. This research was carried out and data were gathered at IBM Malaysia and Armada Inovasi in Cyberjaya City in Malaysia. Quantitative Survey Methodology was used to evaluate survey responses via the use of correlation tests. The research revealed a positive and strong correlation between the variables of trust and organizational performance; thus, the study shows that there is a large positive significant relationship between trust and organizational performance. It also shows that there are large positive significant relationships between top management, direct supervisors, and colleagues, and the organizational performance. The study revealed the findings of the multiple deviation for the whole model. The variation in the organizational performance was explained by the variables of trust. F-value attained a level of significance, and the general regression model was appropriately fit and good. The three variables of trust enjoyed by the staff of the investigated organization are a significant and positive indicator of organizational performance. Direct supervisor had a stronger contribution and is the only variable that attained a statistically significant level of organizational performance. This helps direct managers and supervisors to earn useful experiences that will help in productive and positive relations with the staff within organizations.