Karnosik asit ve sisplatin ile birlikte uygulamasının insan karaciğer kanser hücresindeki (HEPG2) sitotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of cytotoxic effects of carnosic acid and cisplatin co-administration in human liver cancer cells (HEPG2)
- Tez No: 614531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Carnosik acid, Cisplatin, HepG2, cytotoxicity, MMP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser tedavisinde oldukça etkin ancak düşük toksik etki gösteren yeni doğal ürünlerin ilaç keşfinde inovasyon için bir fırsat olduğundan, kemoterapötik ilaçlarla birlikte çeşitli bitkisel kaynaklı fenolik bileşikler kullanılarak antikanser etkinin arttırılması ve kemoterapötik ilaçların yan etkisinin azaltılması açısından önemlidir. Bu amaçla, karnosik asit ve sisplatinin ayrı ayrı veya birlikte karaciğer kanser hücresine uygulanarak sitotoksik ve apoptotik etki potansiyelleri araştırıldı. Sitotoksik doz ve IC50 değerini belirlemek için, ilk olarak 1-500 µM konsantrasyon aralığında karnosik asit ve 1-40 µM konsantrasyon aralığında ise sisplatin insan karaciğer kanser hücre hattına (HepG2) uygulandı ve 24 saatlik maruziyet sonrasında hücre canlılık testi olan MTT analizi yapıldı. Etkin dozlar belirlendikten sonra, karnosik asitin IC50 değeri dikkate alınarak 25, 50, 100, 120, 140 ve 150 µM konsantrasyonları ile sisplatinin 10 µM konsantrasyonu seçildi ve 24 ve 48 saat süreyle bu etkin maddeler hem ayrı ayrı hem de karnosik asit ve sisplatinin birlikte kombinasyonu HepG2 hücrelerine uygulanarak sitotoksik etkileri belirlendi. Ayrıca etkin maddelerin HepG2 hücrelerine 24 saat uygulama sonrasında gerçekleşen hücre ölümünün ağırlıklı olarak apoptotik hücre ölümü olup olmadığı JC-1 mitokondriyel membran potansiyel kaybı analizi ile değerlendirildi. Karnosik asitin hem tek başına hem de sisplatin ile birlikte sinerjistik etki olarak sitotoksik etki yaptığı gözlendi. Sonuç olarak, bu çalışma ile karaciğer kanserini önleme ve tedavi stratejisi olarak karnosik asitinve sisplatin ile birlikte kombinasyonunun gelecekteki araştırmalar için bilimsel temel sağlayabileceği öngörülmektedir. Anahtar kelimler: Karnosik asit; sisplatin; HepG2; sitotoksisite; MMP.
Özet (Çeviri)
Since it is an opportunity for innovation in the discovery of new natural products which are highly effective in cancer treatment but have low toxic effects, it is important to increase the anticancer effect and reduce the side effect of chemotherapeutic drugs by using various plant-based phenolic compounds together with chemotherapeutic drugs. For this purpose, the potential of cytotoxic and apoptotic effects were investigated by applying carnosic acid and cisplatin to liver cancer cells separately or together. To determine the cytotoxic dose and IC50, firstly carnosic acid in the concentration range of 1-500 µM and cisplatin in the concentration range of 1-40 µM were applied to the human liver cancer cell line (HepG2) and the cell viability test was performed after 24 hours of exposure. After determining the effective doses, considering the IC50 value of carnosic acid, 25, 50, 100, 120, 140 and 150 µM concentrations and 10 µM concentration of cisplatin were selected and these active substances were combined both separately and together with carnosic acid and cisplatin for 24 and 48 hours. Cytotoxic effects were determined by administration to HepG2 cells. In addition, it was evaluated by JC-1 mitochondrial membrane potential loss analysis whether cell death after 24 hours of administration of active substances to HepG2 cells was predominantly apoptotic cell death. It was observed that carnosic acid had a cytotoxic effect both alone and in combination with cisplatin. In conclusion, it is predicted that the combination of carnosic acid and cisplatin as a strategy for the prevention and treatment of liver cancer may provide a scientific basis for future research.