Rosmarinus officinalis L.'de kallus ve hücre kültürlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve sekonder metabolit üretimi
Identifying the effective factors in callus and cell cultures in Rosmarinus officinalis L. and secondary metabolite production
  1. Tez No: 169468
  2. Yazar: PINAR NARTOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rosmarinus officinalis, biberiye, kalkış, antioksidan, karnosik asit, karnosol, rosmarinik asit, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi, hücre kültürü, Rosmarinus officinalis L, callus, antioxidant, carnosic acid, carnosol, rosmarinic acid, high performance liquid chromatography, cell culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
V ÖZET Rosmarinus officinalis L.'de KALLUS VE HÜCRE KÜLTÜRLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE SEKONDER METABOLİT ÜRETİMİ NARTOP, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Aynur GÜREL Ağustos 2005, 86 sayfa Bu araştırmada, Rosmarinus officinalis türüne ait İzmir koşullarında yetişen üç bitkinin yaprak ve sap eksplantlarının öncelikle altı değişik besin ortamında, aydınlık ve karanlık ortam koşullarında kallus oluşturma potansiyelleri incelenmiştir. Yaprak ve sap parçaları, yüzeysel sterilizasyon işlemleri yapıldıktan sonra, aydınlık ve karanlık koşullarda farklı konsantrasyonda NAA içeren (lmg/L, 3 mg/L, 5 mg/L) MS (Murashige & Skoog, 1962) ve aynı konsantrasyonda NAA içeren Woody Plant Medium (WPM) (Lloyd & McCown, 1980) besin ortamlarında, kallus elde edilmek üzere kültüre alınmıştırlar. Kallus gelişimi için, aydınlık koşulların karanlık koşullara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Kalkışların yaş ağırlıklarına göre kuru ağırlık yüzdeleri tespit edilmiş ve büyüme grafikleri hazırlanmıştır. WPM 1 besin ortamında, aydınlık ve karanlık koşullarda elde edilen farklı renklerdeki kalkışların 7 günlük intervallerle ağırlık artışları belirlenmiştir. Aydınlık ve karanlıkVI koşullarda, en hızlı büyüme aydınlık koşullarda sap eksplantı üzerinde gelişen yeşil kalkışlarda görülmüştür. Ellialtıncı günde ilk ağırlıklarının 16,4 katma ulaşmışlardır. 1 mg/L naftalen asetik asit (NAA) içeren WPM sıvı kültüründe süspansiyon kültürlerinin gelişimi incelenmiştir. Sıvı ve yan-katı besin ortamlarından elde edilen kalkışlar renklerine göre gruplandınlmış ve yüksek performanslı sıvı kromatografısi (YBSK) ile yüksek antioksidan aktivite gösteren karnosik asit, karnosol ve rosmarinik asit içerikleri araştırılmıştır. YBSK analizlerinde, tüm kalkış örneklerinde karnosik asit ve rosmarinik asidin bulunduğu görülmüştür. En yüksek değerler karnosik asit için 116,71 ppm, karnosol için 1,44 ppm ve rosmarinik asit için 1 14,91 ppm olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT IDENTIFYING THE EFFECTIVE FACTORS IN CALLUS AND CELL CULTURES IN Rosmarinus officinalis L. AND SECONDARY METABOLITE PRODUCTION. NARTOP, Pınar M.Sc in Bioengineering Department Supervisor: Prof. Dr. Aynur GUREL August, 2005, 86 pages In this study, the callus production ratio in leaf and branch explants belonging to Rosmarinus officinalis L. species, grown under Izmir climatic conditions and cultured on six different culture media, under light and dark conditions were investigated. After the leaf and branch samples were sterilized, they were placed in culture vessels in order to obtain calli on six different culture media; three MS (Murashige & Skoog, 1962) media with three different NAA concentrations (lmg/L, 3 mg/L and % mg/L NAA- Naphthalene Acetic Acid), and three Woody Plant Medium (WPM) (Lloyd & McCown, 1980) media, having the same auxin concentrations were investigated under both light and dark conditions. For better callus growth, the light conditions were more effective than the dark conditions. The percentage of dry weight of calli according to the fresh weight were investigated and growth rate graphics were drawn. The calli, whichvm were grown in WPM 1 medium under light conditions were subcultured with 7 days intervals and their weights were recorded. Both in light and dark conditions, the fastest growing rate was observed in calli grown on the branch explants under light conditions. In the 56th day, they became 16,4 times heavier than their first weight. WPM liquid medium which contained 1 mg/L NAA was used to investigate the growth of suspansion cultures. Calli obtained from liquid and semi-solid mediums were classified according to their colours and the existence of carnosic acid, carnosol and rosmarinic acid analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). It was found that every sample of callus cultures contained carnosic acid and rosmarinic acid. The highest amounts are 116,71 ppm for carnosic acid, 1,44 ppm for carnosol and 1 14,91 for rosmarinic acid.